Насладете се с чиста съвест на някои от любимите си „вредни“ изкушения. Те незаслужено носят лоша слава, пише диетологът Катрин Талмадж.

1. Глутен и пшеница

Най-демонизираните продукти след високо фруктозния царевичен сироп и хидрогенираните мазнини са глутенът и пшеницата, твърдят специалисти, занимаващи се с изследвания на потребителските навици.

Десетилетия научни изследвания показват, че храните с високо съдържание на глутен - като пълнозърнеста пшеница, ръж и ечемик - са жизнено важни за доброто здраве и намаляват рисковете от диабет, сърдечни заболявания, наднормено тегло и рак.

Проблемът идва от объркването по отношение на глутена, посочва проф. Джоан Славин от Университета на Минесота. В този протеин сам по себе си няма нищо вредно. Броят на хората, които страдат от непосоносимост към глутена, на надвишава един процент от населението.  

Една от причините за популярността на безглутеновите диети е, че хората, които не консумират пшеница, подминават и излишните калории на сладкишите и тестените изделия. И така приписват подобрената си форма на въздържанието от глутен.

2. Соя

Макар и да е популярна от векове в много азиатски култури, соята влезе в списъка на „опасните храни“, след като няколко изследвания откриха повишен брой случаи на рак на гърдата при лабораторни плъхове, хранени с концентриран соев продукт. Но проучванията, проследяващи консумацията на соя при хората, не са открили подобна връзка, дори по-скоро обратното.

„Соята, консумирана в детска и юношеска възраст, може да направи тъканите на гърдите по-малко уязвими към развитието на рак  в по-късна възраст, и вероятно не оказва никакво влияние, когато започне да се консумира в зряла възраст,“ посочват специалисти. От друга страна свидетелствата, че соята предпазва от сърдечни заболявания, са достатъчно убедителни, за да бъде официално допуснато в някои страни това да бъде отбелязано на етикетите на соевите продукти.