Трудно можем да изброим научнофантастичните творби, в които високите технологии спестяват на хората най-простичкото удоволствие – да оставиш за известно време всяка работа и да се съсредоточиш над чиния с нещо вкусно.

Трябва да ядем, за да живеем. Но ако има продукт – напитка, хапче, каша, лепенка за ръка – който съдържа всички необходими за оцеляването ни вещества, няма да се налага да се храним по познатия начин. Пазарът вече предлага и това.

Soylent.

Най-известният в момента продукт, който бързо беше наречен „краят на храната“, е гъста напитка, която се продава на прах, разрежда се с вода и наподобява нещо средно между боза и овесена каша.

Soylent  се рекламира като пълен заместител на храненето, който съдържа абсолютно всички вещества, необходими за пълноценното и здравословно хранене – въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, микроелементи.  

През 2013 г. Роб Райнхарт, създателят на Soylent, е 24-годишен софтуерен инженер от Атланта, САЩ, комуто е омръзнало непрекъснато да дава пари за храна и да готви. Затова той си дава почивка от опитите да създаде печеливш софтуерен стартъп и започва да се изучава хранителна биохимия, като внимателно преравя сайтовете на американските здравни институции. Резултатът е списък с 32 съставки, нужни за оцеляването и правилното функциониране на организма. Той поръчва суровите съставки от интернет – в прахообразна форма или на таблетки н – и забърква всичко на едно място, като го смесва с вода.

„Нуждаем се от въглехидрати, а не хляб. От аминокиселини, а не от мляко – обяснява Райнхарт, цитиран от Vice. – Разбира се, може да ядете и крайните продукти, но не всеки може да си ги позволи или пък иска да го прави”.

Според него напитката е и доста практично решение, тъй като не се налага да миете чинии, да пазарувате, да водите спорове за това какво трябва да се готви за вечеря или пък да плащате големи сметки за ток и вода.