Диетолози и психолози от цял свят отдавна са го казали – ако искате да се успокоите след гневен изблик, да оправите настроението си, да прогоните тъгата, хапнете! Храната и самият процес на хранене стимулират производството на ендорфини – хормоните на щастието, пише Мениджър Нюз.

Но далеч не всички продукти повишават настроението. Някои са с напълно неутрално действие, а други са коварни – зареждат ни с кратък прилив на ентусиазъм, след който рискуваме да изпаднем в още по-лошо настроение. Американски учени решиха да съставят списък на едни от най-често употребяваните в ежедневието храни, способни да ни развалят настроението.

1. Чипс

Съдържат редица вредни киселини, както и канцерогенното вещество акриламид. Комбинацията от тях блокира естествения приток на ендорфини, което веднага води до спад в настроението.

2. Пушени меса

Промишлено приготвените пушени меса и колбаси съдържат голямо количество захар, соли, консерванти и нитрати, които натоварват метаболизма и като следствие могат да предизвикат лошо настроение.

 3. Сладките безалкохолни напитки

Употребата им води до рязко покачване на нивото на кръвната захар, последвано от рязък спад, което води до понижаване и на настроението. Колкото и странно да ви звучи, редовното прекаляване със сладки безалкохолни напитки се смята от медицината за един от потенциалните фактори за отключване на депресия.