На 27 август 1883 г. в 10:02 ч в Индонезия рухва остров, а цунами предизвиква 46-метрови вълни в океана чак до Южна Африка. Това е моментът в историята, в който прочутият вулкан Кракатау изригва и произвежда това, което се смята за най-силния звук в историята.

Някога Кракатау се е намирал по средата между островите Ява и Суматра в Индонезия. Той е бил малък, необитаем вулканичен остров, който се е издигал на 838 метра над морското равнище и се е смятало, че за последно е бил активен през 1680 г., преди да започне да „гъргори“ през 1883 г. Изригването през август е освободило сила, сравнима с 200-мегатонна бомба, пише Природонаучният музей в Лондон, и е имало сериозни последици за хората и околната среда.

По отношение на загубените човешки животи Кракатау (36 000 души) е второто най-смъртоносно изригване в съвременната история, наред с изригването в Тамбора през 1815 г., което отнема живота на най-малко 60 000 души. Взривът предизвиква екстремни колебания на въздушното налягане, които в определени граници се възприемат като звук.

Според показанията на барометъра в завод за газ, намиращ се на 160 км от Кракатау в онзи смъртоносен ден, изригването е достигнало звуковия диапазон от 172 децибела от това разстояние. Според Nautilus човешкият праг на болка е 130 децибела, а всяко увеличение с 10 децибела над него се възприема като удвояване на звука (въпреки че енергията всъщност се удвоява на всеки 3).

Като се има предвид, че парният чук достига едва 100 децибела, на 27 август 1883 г. всеки, който се е намирал на 160 км от Кракатау, вероятно е имал неприятни преживявания. А ако е бил по-близо? Е, тогава нещата са щели да станат наистина много опасни.

Второто най-силно изригване след Кракатау е това на Тонга - 139 години по-късно. Снимка: Японска метеорологична агенция, CC BY 4.0, чрез Wikimedia Commons

След като най-силният звук в историята достига 194 децибела (най-силния възможен във въздуха) в близост до мястото на изригването, въздушното налягане се променя от възприемчив звук в изблик на въздух под налягане, който пука тъпанчетата на моряците на кораб, намиращ се на 64 км от острова.

"Експлозиите са толкова силни, че тъпанчетата на повече от половината ми екипаж бяха пукнати", гласи капитанският дневник на британския кораб "Норъм Касъл". "Моята съпруга е това, за което си мисля в този последен миг. Убеден съм, че Денят на Страшния съд е настъпил."

Същата тази ударна вълна продължава да обгръща през планетата, като колкото повече се отдалечава, толкова по-тиха става. Докато най-накрая стихва обаче, минава доста време. Според Brüel & Kjær тя могла да се чуе като оръдеен огън на разстояние 4800 км от Кракатау.

Вълната от налягане обгръща земното кълбо три пъти във всяка посока, като от време на време ударните вълни се сблъскват на различни места на планетата и създават допълнителни пикове в налягането. "Голямата въздушна вълна", както стана известна, продължава да пътува около Земята още известно време, след което пада под прага на човешкия слух. И така, най-силният звук в човешката история затихва.  

Смята се, че най-силният звук след Кракатау е изригването на Тонга през 2022 г., чийто звуков тътен е бил доловен чак в Аляска - на разстояние 6200 км. Тонга също така изпрати звукови вълни и цунами, които “разкъсаха” планетата, като една от измерените вълни на налягане се движеше със скорост над 1100 километра в час и достигна височина 450 километра - това е по-високо от орбитата на Международната космическа станция.

Стискаме палци Кракатау да остане рекордьор за много векове напред.

Източник: IFLScience