Днес е Денят на българския художник. Отбелязва се в деня на църковния празник в почит на Св. Пимен Зографски. За покровител на българските художници е обявен през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие "Св. Пимен Зографски". Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец и чества паметта му на 3 ноември. Според легендата, рожденото му име е Павел и след като разпродал имуществото си се замонашил на Атон. Там е получил името Пимен, но когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач.

Св. Пимен Зографски е български монах от манастира "Св. Георги Зограф" на Атон, зограф и книжовник, живял в края на ХVI век. Рисувал е стенописи и икони.

3 ноември в историята:

Събития


1493 г. — По време на второто си плаване до Америка Христофор Колумб открива остров Доминика.
1839 г. — В Цариград е провъзгласен "Гюлханският хатишериф".
1867 г. — Отрядите на Джузепе Гарибалди губят от френската армия Битката при Ментана и не успяват да свалят Временното правителство на папата в Рим (то пада три години по-късно).
1887 г. — Основан е португалският футболен отбор Академика от град Коимбра.
1903 г. — С подкрепата на САЩ Панама обявява независимост от Колумбия.
1912 г. — Балканската война: Турция се обръща към Великите сили с молба те да посредничат за преустановяването на военните действия.
1916 г. — Катар попада под британска протекция.
1918 г. — Полша обявява независимост от Русия.
1918 г. — Австро-Унгария напуска [[Тройния съюз]].
1943 г. — Холокост: В концентрационния лагер Майданек (на територията на Полша) по време на Празника на земята (Erntefest) са разстреляни 18 400 евреи.
1957 г. — СССР изстрелва космическия кораб Спутник-2, на борда на който се намира кучето Лайка, първото живо същество от Земята, което излиза в орбита.
1961 г. — Бирманецът У Тан е избран за изпълняващ длъжността генерален секретар на ООН.
1964 г. — Линдън Джонсън е избран за президент на САЩ.
1966 г. — Ураган в Бенгалския залив отнема живота на около 1000 души.
1970 г. — Парламентът на Чили избира за президент социалистът Салвадор Алиенде.
1973 г. — Програма Маринър: НАСА изстрелва Маринър 10 към Меркурий и на 29 март 1974, той става първият космически апарат, който достига планетата.
1978 г. — Доминика става независима от Великобритания държава в чест на годишнината от откриването ѝ.
1986 г. — Федерални щати Микронезия придобиват независимост от САЩ.
1988 г. — По инициатива на Желю Желев софийски интелектуалци създават Клуб за подкрепа на гласността и преустройството.
1989 г. — ПК Екогласност внася в Народното събрание подписка срещу проекта "Рила-Места", след шествие по улиците на София, което е първа масова демонстрация срещу комунистическата власт в България.
1992 г. — Демократът Бил Клинтън побеждава републиканеца Джордж Х. У. Буш и независимия кандидат Рос Перо, и е избран за президент на САЩ.
2004 г. — Ясер Арафат изпада в постепенно задълбочаваща се кома; умира на 11 ноември.