След прецизен анализ на данните учени потвърдиха, че изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай в Тонга е най-голямото експлозивно изригване на 21-век. Нещо повече – то е съпоставимо и с най-големите изригвания, регистрирани някога.

Вулканът изхвърля материал с обем приблизително 10 кубични километра. Той генерира атмосферен шок, който обикаля света няколко пъти, и образува пепелен шлейф с размера на половин Франция. Изригването може да се съизмери по сила с катастрофалното изригване на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г.

Изследователите използват нов алгоритъм, за идентифицират мащаба на изригването на вулкана в Тонга. По този начин те намаляват значително полевата работа и необходимостта от директни измервания. Оказва се, че индексът на вулканична експлозивност (VEI) на Хунга-Тонга Хунга Хаапай е 6. Подобно изригване се очаква веднъж на 50-100 години.

Максималната стойност на VEI е 8 – това са изригвания, които се случват веднъж на около 50 000 години. Според учените подобно нещо не е имало през последните десетки хиляди години. Те смятат, че тези експлозии могат да образуват материал с обем до 1000 кубични километра.

Изригването на Хунга-Тонга Хунга Хаапай през януари унищожава 90 процента от необитаемия остров Хунга Тонга Хапай, който се образува през 2015 г. след друго по-малко изригване.

Експерти смятат, че начинът, по който вулканът изригва директно във водата, а не във въздуха, вероятно е оказал влияние върху последвалия взрив, както и върху силата на образуваните цунамита и изминатите от тях разстояния.

Учените признават, че засега техният алгоритъм е една „обикновена рамка“, но за в бъдеще той ще може да бъде подобрен по най-различни начини. И все пак софтуерът вече успява да извърши изчисления в реално време без особено големи изчислителни усилия. Колкото повече данни за изригвания бъдат събрани занапред, толкова по-добър ще става алгоритъмът.

Изследването е публикувано в Geophysical Research Letters.

Източник: Science Alert