На 15 януари кралство Тонга, разположено в южните части на Тихия океан, бе разтърсено от мощно изригване на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай. То предизвика цунами и звукова ударна вълна, която премина през земната атмосфера.

Днес вече имаме реална представа за мащаба на това изригване, както и за неговите смъртоносни последствия.

Според местните власти радиусът на изригването е 260 км, а пепелта е изхвърлена на до 20 км в атмосферата.

Джеймс Гарвин от Центъра за космически полети Годард заяви пред NPR, че енергията, освободена от Хунга-Тонга Хунга Хаапай, се равнява на 10 мегатона ТНТ. Това означава, че изригването е най-мощното от 30 години насам. През 1991 г. вулканът Пинатубо във Филипините отделя около 20 пъти повече топлинна енергия от този в Тонга.

Изригването на Хунга-Тонга Хунга Хаапай на 15 януари 2022 г. Източник: NASA Earth Observatory, NOAA/GOES

Много трудно е да се визуализира подобно невероятно отделяне на енергия. То е над 500 по-силно от атомната бомба, която САЩ пуска над Хирошима през 1945 г. и която отнема живота на над 90 000 души. Освен това експлозията е наситена с 9000 пъти повече енергия от тази в пристанището на Бейрут през 2020 г, заради която загиват 210 души, а няколко хиляди са ранени.

През последните няколко месеца подводният вулкан увеличава периодично своята активност. На повърхността обитаемият остров изглежда като два отделни, които през 2009 г. се сливат. Заради скорошното изригване те отново са разделени.

Изригването е изненадващо бързо и в момента учените проучват как успява да генерира толкова мощно цунами през Тихия океан (обикновено подобни явления се предизвикват от земетресения, а не от подводни океани).

За момента е потвърдено, че загиналите са трима, а няколко души са изчезнали. Подводен телекомуникационен и интернет кабел е повреден при експлозията, което ограничава сериозно комуникацията към и от кралството. Първоначалните полети със самолет от Нова Зеландия обаче разкриват, че дузина домове са унищожени, а някои от 36-те обитаеми острови са наводнени от мощната вълна. В момента проблем е и пепелта, която се отрази на полетите и на прясната питейна вода.

Що се отнася до цунамито, то отне живота на две жени в Перу – на близо 10 000 км от самото изригване – и достигна Самоа, Япония, Австралия, Хавай, Нова Зеландия и Чили.

Източник: IFLScience