Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър достигнаха до заключението, че през следващите 100 години вероятно ни очаква супермощно слънчево изригване. То ще отдели енергия, която е 1000 пъти по-мощна от тази при обичайните изригвания на нашата звезда, пише Science Alert.

Досега се смяташе, че е невъзможно подобно суперизригване да има в нашата Слънчева система, тъй като то е характерно за младите звезди. 

Астрономите са анализирани данни, получени от космическите телескопи "Кеплер" и "Гая", както и от наземната обсерватория "Апачи пойнт" в Ню Мексико. Те констатирали, че суперизригвания е имало на 43 подобни на Слънцето звезди. 

При младите звезди отделяне на енергия се регистрира веднъж седмично, а при по-старите звезди - веднъж на няколко хиляди години. Засега обаче няма по-точна информация за силата на потенциалното изригване и за влиянието му върху Земята.

По мнението на учените, катастрофическият феномен ще доведе до технологичен колапс на съвременната цивилизация, ще нанесе щети за трилиони долари в целия свят и ще предизвика неочаквани техногенни катастрофи и стихийни бедствия.