Щастието е, когато всичко около вас е хармонично. Когато сте в хармония със себе си и сте доволни от нещата, които ви заобикалят.

За това по принцип не е необходимо да полагате специални усилия. Просто тялото и душата трябва да са в ред. В първия случай нещата са ясни – нужно е добро здраве.

При душата обаче нещата са по-сложни.

Джордж Бърнард Шоу има една мисъл, която говори точно за това – как да постигнем душевно равновесие.

„Най-важното е да бъдем в мир с душата си. Затова съблюдавайте трите „не“ . Не се оплаквайте, не обвинявайте и не се оправдавайте.“

Не можете да се оплаквате от живота си, от семейството си, от работата си. Можете да промените работата си, но семейството? Това са най-близките ви хора. Какъв е смисълът да се оплаквате от тях? Можете да се опитате да ги промените само в случай на очевидни и сериозни проблеми. А и всеки сам създава живота си.

Почти всички хора се раждат с еднакви способности. Най-важното е да няма здравословни проблеми. А за останалите не бива да има ограничения. И дори няма значение дали имате пари или не. Някой със сигурност ще се оплаче от липсата на финанси и като следствие от това - от липсата на възможност да учи и да развива таланта си.

Прочетете биографиите на милиардерите, не всички от тях са родени в богати семейства. А през миналите векове не е имало книги в свободен достъп, нито интернет, както днес, за да прочетеш и научиш нещо. Няма пари за висше образование? Учете сами, търсете литература, развивайте талантите си. Всичко е възможно, трудно е, разбира се, но имате всички шансове.

Стремете се и вървете към целта си. При желание и без пари можете да научите нещо, да потърсите себе си, да правите това, което ви харесва. Има ли желание, има и хиляди възможности.

Една японска мъдрост гласи следното:

"Слънцето не познава правилното. Слънцето не познава погрешното. Слънцето грее, без да има за цел да стопли някого. Този, който намери себе си, е като Слънцето."

Слънцето грее еднакво за всички. Просто трябва да използвате всичките си шансове и възможности и да не хленчите.

Не можете да обвинявате другите за собствените си нещастия. Обвинявайте себе си и ще можете да поправите грешката и да промените ситуацията. А ако търсите причината в някой друг, може да прекарате целия си живот по подобен начин и никога да не помръднете от мястото.

Не можете да оправдаете действията си пред никого, ако смятате, че те са правилни. Никой няма право да ви съди. Разбира се, в рамките на законово допустимите и моралните норми. Ако сте сигурни в правилността на действията си и в правилността на решенията си, не е необходимо да обяснявате и доказвате нищо на никого.

Накратко - живейте според собствените си разбирания, не съдете другите - оставете ги да си живеят живота, и не хленчете - от това нищо никога не се е променило.

Източник: cluber.com.ua