Испански учени твърдят, че ако хапваме фъстъци ежедневно, ще подобрим своите когнитивни функции. Нещо повече - тази храна облекчава и стреса при млади и здрави хора. Тяхното изследване е публикувано в Clinical Nutrition.

Всеизвестен факт е, че плодовете на това бобово растение, внесено през XVIII век от Южна Америка в Европа, са богати на мастни киселини, протеини, фибри, полифенол и други полезни за здравето биологично активни съединения. Дълго време обаче влиянието на фъстъците върху мозъчната дейност бе изключително слабо проучено. Ето защо учени от Барселона и Мадрид решават да попълнят този проуск. Те събират група доброволци от 63 здрави млади хора на възраст между 19 и 33 години, които включват във всекидневното си хранене фъстъчени продукти.

Повечето от предишните проучвания са проведени при хора със затлъстяване, метаболитен синдром или в риск от хронично метаболитно заболяване. При тях след промяна на начина на хранене или след въвеждане на здравословна храна в обичайния хранителен режим е по-лесно да се наблюдава положителен ефект, цитира прессъобщението думите на ръководителя на изследването Роза Ламуела-Равентос, преподавател във Факултета по фармация и хранителни науки в университета в Барселона.

При сегашното проучване авторите подхождат по различен начин: те избират за своя експеримент млади и абсолютно здрави хора. Използвайки широк спектър от когнитивни тестове и анализи, свързани с биохимичните показатели на стресовия отговор, като кортизол, учените доказват, че при тази група хора ежедневният прием на фъстъци или фъстъчени продукти води до подобряване на когнитивните функции и реакция на стреса.

Изследователите смятат, че този ефект се дължи на въздействието върху мозъка на биоактивни съединения като ресвератрол и р-кумарова киселина, както и на специфичните за фъстъците мастни киселини с къса верига и дългите вериги на наситените мастни киселини. Учените отбелязват също положителния ефект от въвеждането на фъстъчени храни в здравословното хранене върху оста на микробиотата черва - мозък.

"Данните сочат двупосочна връзка между фенолните съединения и чревната микробиота. Пребиотичните вещества във фъстъците като полифеноли, могат косвено да повлияят на когнитивната функция и настроението чрез взаимодействия с чревната микробиота, обясняват авторите на изследването Мастните киселини с къса верига като оцетната, пропионовата и маслената киселини са основните метаболити, произвеждани от чревната микробиота и очевидно действат срещу различни заболявания, включително депресия и невродегенеративни заболявания.