Всички знаем, че орехите, лешниците и бадемите са много полезни и ценни именно по време на бременност, тъй като носят различни ползи на организма. Стига разбира се, бременната да не е алергична към ядки.

Как обаче стои въпросът с фъстъците, за които по принцип мненията са в двете крайности. Според някои учени те са много полезни, а други препоръчват да се ограничава употребата им.

Има ли някакви противопоказания

Ако нямате алергия, консумацията на фъстъци по време на бременност не представлява проблем, твърдят специалистите.

Точно като останалите ядки, и обикновените фъстъци са добър източник на Омега 3 мастни киселини и протеини.

Освен това имат отличен засищащ ефект и са много добро средство при обичайното гадене в началото на бременността.

За какво да внимавате

Ядките са много калорични. Не бива да прекалявате с количеството им. По принцип се препоръчва не повече от 20-30 грама на ден, което е равно на 10-20 бадема.

А специално фъстъците имат и още един неприятен минус – подуват, което не е особено комфортно не само по време на бременност, а изобщо.

При печенето се губят част от полезните свойства на ядките. Но според някои експерти, по време на печене се предотвратява попадането в организма на евентуални вредни микроорганизми.

Добре е също така, изпечените фъстъци и изобщо каквито и да е ядки, да са безсолни, особено по време на бременност, препоръчват специалистите.

Новите родители