Проучване открива връзка между някои промени в лицето на деца, чиито майки са пили преди и по време на бременността. Променена форма на лицето се наблюдава дори в случаите, когато количеството консумиран алкохол е по-малко от малка чаша вино или бутилка бира.

Изследването показва, че формата на лицето на детето е възможен показател за здравословното му развитие - нещо, което вече е било известно в случая на разстройство на феталния алкохолен спектър, при което тежкото пиене по време на бременността оставя следи след раждането.

"Бих нарекъл лицето "огледало на здравето", тъй като то отразява цялостното здравословно състояние на детето", казва в изявление ръководителят на изследването Генадий Рощупкин, доцент и ръководител на групата по изчислителна популационна биология в Медицински център "Еразъм", Ротердам, Нидерландия.

"Излагането на детето на алкохол преди раждането му може да има значителни неблагоприятни последици за неговото здравословно развитие, а ако майката редовно пие голямо количество, това може да доведе до разстройство на феталния алкохолен спектър, FASD, което се отразява на лицата на децата."

За да проучат темата по-подробно, изследователите в новия документ използват технологии за изкуствен интелект (ИИ) и дълбоко обучение, за да търсят закономерности между формите на лицата на децата и алкохола, който техните майки са пили, както по време на бременността, така и няколко месеца преди зачеването. Те са използвали триизмерни сканирания на хиляди участници на възраст между 9 и 13 години от лонгитюдното проучване Generation R в Нидерландия.

Ниво 1: пиене само преди бременността, Ниво 2а: пиене през първия триместър, но въздържание през триместри 2 и 3, Ниво 2б: пиене през цялата бременност. Червеното показва вътрешни промени, а синьото - външни промени. Източник: Human Reproduction journal.

"Открихме статистически значима връзка между пренаталното излагане на алкохол и формата на лицето при деветгодишните деца", казва първият автор Ксианджинг Лю, докторант в групата на професор Рощупкин, който е разработил ИИ алгоритъма. "Колкото повече алкохол пиеха майките, толкова по-значими бяха статистическите промени. Най-често срещаните черти бяха обърнатият нагоре връх на носа, скъсеният нос, обърнатата брадичка и обърнатият долен клепач".

"Сред групата на майките, които са пили през цялата бременност, установихме, че дори ако са пили много малко по време на бременността, по-малко от 12 г седмично, може да се наблюдава връзка между излагането на алкохол и формата на лицето на децата. Това е първият случай, в който се доказва връзка при толкова ниски нива на консумация на алкохол."

Връзката между формата на лицето и консумацията на алкохол от страна на майката отпада при по-възрастната група деца, но изследователите казват, че това не означава непременно, че те не са засегнати от други здравословни проблеми. В случаите на FASD излагането на алкохол може да доведе до неврологични увреждания, аномално развитие на лицето и проблеми с паметта.

В този смисъл изследователите смятат, че това поражда въпроси относно възможността за здравословни проблеми, свързани с деца, чиито майки са пили малки количества преди зачеването, дори когато това е било спряно по време на бременността. Това може да бъде полезно и за насочване на съветите към бъдещите родители по отношение на пиенето преди бременността.

"Резултатите от това проучване показват, че ниската и умерена консумация на алкохол от майката до три месеца преди и по време на бременността е свързана с външния вид на децата", заключават авторите. "Освен това нашето проучване предполага, че жените, които са бременни или искат да забременеят скоро, трябва да спрат консумацията на алкохол няколко месеца преди зачеването и напълно по време на бременността, за да избегнат неблагоприятни здравни последици при потомството."

Изследването е публикувано в списание Human Reproduction.

Източник: IFLScience