Една чашка не може да ми навреди – много хора живеят според този принцип. Известно е обаче, че злоупотребата с алкохол подкопава здравето. Все пак има три вида алкохолни напитки, които са особено нездравословни. Ето кои са те:

1. Коктейли. Дали „Секс на плажа“ (Sex on the Beach), или „Лонг Айлънд Айс Тий“ (Long Island Iced Tea), има най-различни коктейли, задоволяващи всеки вкус. Но редовната консумация на тези сладки калорийни бомби е всичко друго, само не и здравословна. Злоупотребата с алкохол увеличава риска от всевъзможни болести, като високо кръвно налягане, ритъмни нарушения на сърцето, чернодробна цироза и нервни смущения. Значителните количества захар в коктейлите също вредят на здравето! Прекомерната захар разстройва чревната флора и разпалва възпаления в тялото, които на свой ред благоприятстват развитието на множество заболявания.  

2. Алкопоп. Така се наричат миксовете от сладки безалкохолни напитки като лимонада или плодов сок и стандартен алкохол като вино, водка, ром и други. Алкопоп са популярни предимно сред младежите, тъй като сладките съставки замаскират вкуса на алкохола. Тези напитки са опасни най-вече затова, защото заради съдържащата се в тях въглеродна киселина алкохолът преминава по-лесно в кръвта, което води до по-силно опиянение. Освен това консумиращите ги рискуват да изпият прекалено бързо повече от тези нездравословни напитки. На всичкото отгоре алкопоп са богати и на захар, чиято употреба всички трябва да ограничаваме, ако не искаме да се разболеем.

3. Уиски с кола. В малки количества чистото уиски не е непременно нездравословно – напитката не съдържа мазнини и почти никаква захар. Но когато уискито се консумира в комбинация с кола, положението е различно. Както е известно, колата е богата на захар и калории, които благоприятстват напълняването, а това на свой ред се явява рисков фактор за различни болести. Захарта уврежда зъбите и чревната флора и освен това способства за по-бързото преминаване на алкохола в кръвта, при което действието му се усилва. Ето защо е най-добре да пиете уискито чисто и, разбира се, с мярка.