Умерената консумация на алкохол не вреди на здравето, но има три вида, от които е по-добре да стоите настрана, ако не искате да си навлечете проблеми.

1. Коктейли. Дали ще бъде Секс Он Дъ Бийч или Лонг Айлънд Айс Тий, има най-различни коктейли за всеки вкус. Редовната употреба на тези сладки калорийни бомби обаче е всичко друго, но не и здравословна! В дългосрочен план злоупотребата с алкохол повишава риска от заболявания като хипертония, аритмия, чернодробна цироза, както и от нервни нарушения. На здравето обаче вреди и значителното захарно съдържание на коктейлите. В големи количества захарта уврежда чревната флора и провокира възпаления в тялото, които на свой ред благоприятстват развитието на различни болести.  

2. Алкопоп. Алкопоп е сладка смесена напитка, състояща се от безалкохолна напитка като съдържаща захар лимонада или плодов сок, и алкохол като вино или концентрат. Алкопоп са предпочитани най-вече от младежите, тъй като благодарение на сладките допълнения вкусът на алкохола се усеща по-слабо. Опасностите, които крият алкопоп: чрез захарта и въглеродната киселина алкохолът навлиза по-бързо в кръвта, което води до по-силно опиянение. Освен това съществува риск прекалено бързо да бъдат погълнати прекалено големи количества от тази нездравословна напитка. На всичкото отгоре алкопоп са много богати на захар, която би трябвало да консумираме в оскъдно количество, ако искаме да се предпазим от болести.

3. Уиски кола. В малки количества самото уиски не е непременно нездравословно. Напитката не съдържа мазнини и почти никаква захар. Нещата обаче са съвсем различни, ако консумирате уискито с кола. Защото тя е богата на калории и захар, които допринасят за наднорменото тегло, а то на свой ред е рисков фактор за редица заболявания. Колата освен това уврежда зъбите и чревната флора. Чрез захарта алкохолът навлиза и по-бързо в кръвта и така действието му се засилва. Затова е най-добре да пиете уискито чисто – разбира се, отново с мярка.