Препоръките гласят, че за да сте здрави и да избегнете болестите, трябва да ядете две порции или 250 грама зеленчуци на ден. Да, но някои плодове не бива да се консумират в неограничени количества заради високото им съдържание на захар. Тук сме изброили три изненадващо нездравословни вида плодове.

1. Фурми. Този пустинен плод понякога се използва като заместител на захарта. Наистина, в сравнение с рафинираната бяла захар фурмите съдържат доста полезни минерали и баластни вещества. Но освен това се състоят от 65% чиста захар! Общо взето, на черния ни дроб му е все едно откъде идва тази захар. Въпреки нейната „естественост“ тя може да благоприятства омазняването на черния дроб, затлъстяването и диабета. Винаги гледайте на фурмите като на сладост – вкусно изключение, което е съвсем малко по-здравословно от млечния шоколад. Въздържайте се и от другите сушени плодове, тъй като заради ниското си водно съдържание те имат по-малък обем и по-висока калорийна плътност.

 

2. Банани. За съжаление, бананът вече не е онова, което беше по-рано. Хората намират, че това е страхотно, защото днес бананите са изключително сладки. Но за сладостта заплащаме определена цена – високо захарно съдържание. Днешните сортове нямат почти нищо общо с оригиналния банан за готвене. Според степента на зрялост бананите, които купуваме от супермаркета, се състоят от 12 до 17% захар. Така един средноголям плод съдържа до 25 грама – половината от максималната препоръчителна дневна доза захар. Но нека не стигаме до крайности. От един банан дневно няма да надебелеете и дори ще извлечете полза, защото плодът засища и снабдява тялото с малко витамини и минерали. Във всеки случай не бива да приемате препоръчаните 250 грама плодове само под формата на банани. По-бедните на захар видове като ябълки и горски плодове имат по-малко калории и същевременно повече   вторични растителни вещества, фибри и витамини. За покриване на потребностите от калий също не се нуждаете от банани. Може да си набавите същите количества от различните зеленчуци.

 

3. Грозде. Гроздето и виното съдържат полезни полифеноли, например антоциани, които придават на плодовете наситения им цвят. Но освен това вкусното грозде се състои от около 15% фруктоза и глюкоза. Така, ако изядете голяма шепа грозде, все едно сте погълнали 6 бучки захар. Ето защо не бива да се тъпчете с грозде без мярка, с погрешното убеждение, че правите услуга на здравето си. Вместо него хапвайте горски плодове – малини, къпини и боровинки. Те също съдържат здравословните антоциани, както и други вторични растителни вещества.