Всеки втори, който има проблем с алкохола, няма да си признае. Отчасти защото се срамува, отчасти защото не осъзнава, че има проблем изобщо. Това е един от най-страшните пороци, защото влияе не само върху здравето, но променя поведението на човека, което от своя страна може да се отрази пагубно върху социалните му връзки, да разруши семейството му, живота му.

Да спреш алкохола, може да бъде истинско предизвикателство и почти мисия невъзможна. Но не се отказвайте. Ето какви стъпки да предприемете:

1. Признайте, че имате проблем.

Осъзнаването е първата стъпка към излекуването. Да приемеш зависимостта си, означава, че искаш да я победиш. Приемете алкохола като проблем за себе си и си дайте ясна сметка, че спирането му е най-доброто възможно решение.

2. Потърсете помощ.

Говорете с приятели, роднини, близки, дори познати – стига да са хора, които да ви изслушат и да проявят разбиране. Споделянето е винаги лек за душата. Помислете и върху възможността да се включите в група за взаимопомощ, където да получите подкрепа от хора, които са или са били в подобна на вашата ситуация.

3. Поставете си изпълними цели.

Поставете си за цел нещо, което да можете да изпълните. Задължително да бъде обвързано с алкохола. Например да изкарате един ден без алкохол като за начало. Или пък една седмица да пиете наполовина на количеството, което обичайно приемате. Важно е целта да бъде постижима, за да ви даде мотивация за по-нататък – можете да се справите сега, ще се справите и утре, когато предизвикателствата станат по-сериозни.

4. Намерете си алтернатива, която да ви разсейва.

Запишете се на някакъв спорт, открийте своето хоби, посещавайте курсове – всичко, което да запълва времето ви извън работния ден и което да отклони вниманието от опасната територия. Позволено е всичко, стига да не е обвързано с алкохол – например ако приятели ви поканят на бар, откажете. Това можете да си го позволите много по-нататък, когато вече си имате пълно доверие.

5. Обмислете възможността да потърсите професионална помощ.

Първоначално почти всеки смята, че може да се справи сам. Отлага и отлага във времето търсенето на чужда помощ, при това професионална. В повечето случаи обаче става ясно, че пристрастеният към алкохол трудно може да се справи сам. Запишете се в група за взаимопомощ, насрочете си среща с психоаналитик, специалист по такива проблеми.

6. Избягвайте изкушенията.

Ако постоянно посещавате места или се срещате с хора, които ви тласкат към мисли за алкохола, то тогава каузата е обречена. Стойте настрана от дискотеки и барове. Избягвайте шумните и весели компании, както и приятелите си, които често надигат чашката. В този ранен етап от своя път на „изчистване“ най-малко имате нужда от подобни дразнители и изкушения.  

7. Погрижете се за физическото и психическото си здраве.

Запишете се на йога, за да научите техники на дишане. Обръщайте внимание на хранителния си режим и се старайте да се храните здравословно. Правете нещо, което ви носи удоволствие и отклонява вниманието ви от „слона в стаята“.

Не е нужно да се справяте сами. Не се срамувайте и не се страхувайте да потърсите подкрепа. Хората, които ви обичат, ще се гордеят с вас. Животът е във ваши ръце. Не го пропилявайте от инат и заслепение.