За да бъдем приятна компания, е необходимо да следваме определен етикет. Навиците са част от този етикет. Сами по себе си са странно нещо – понякога ги правим несъзнателно и нямаме нищо против, освен ако не ги виждаме у друг човек. Постарайте се да НЕ правите следващите 10 неща, защото със сигурност ще отблъснете хората.

1. Дългата коса може да бъде страшно приятна гледка, но не и когато я разстилате по нечий чин или бюро. Също така и когато постоянно си играете с нея и ръсите косми по земята.

2. Хората не обичат да гледат как някой си играе с химикалката. Нищо, че повече от тях го правят също. Това е доказано изнервящо действие.

3. Не яжте храни, които излъчват остра миризма, когато се намирате на обществено място. Например не си купувайте дюнер, не консумирайте таратор или шопска салата, преди да отидете на лекар, да се качите в градския транспорт, да влезете в час, да отидете на работа и т.н.

4. Когато говорите с някого, не се втренчвайте в него през цялото време. Ужасно неприятно и изнервящо е. Отмествайте понякога поглед встрани. На никого не му е приятно да го гледате през цялото време – освен ако не сте двойка прясно влюбени.

5. Не си чоплете ноктите на публично място. Дори да изгаряте от желание да го направите. Още повече се въздържайте от гризането им.

6. Когато се налага да прелиствате листове или да броите много пари, не си ближете пръстите. Особено ако въпросните листове или пари предстои да ги подадете на човека, който е станал свидетел на облизването.

7. Не на всеки му е приятен контактът с непознати. Когато пътувате в метрото, не сядайте прекалено близо до човека до вас. Когато сте на кино или на театър, не се залепвайте за човека на предната седалка. Също така, когато говорите с някого, не го тупайте постоянно по рамото.

8. Така нареченото барабанене с пръсти е ужасно изнервящо. Същото се отнася и за постоянното друсане на единия или на двата крака. Това е в състояние да изнерви и най-спокойния човек на света.

9. Когато изпращате десет кратки съобщения, вместо едно дълго. Представете си постоянно цъкане за всяка една дума. „Здравей – Как си – Какво правиш – Искаш ли да се видим – Пиши ми”.

10. Когато подадете телефона си на приятел, за да му покажете конкретна снимка, а той започва да разглежда и други. Това си е чисто прекрачване на личното пространство и злоупотреба с доверието.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side