Хората са склонни да разделят навиците в две ясно дефинирани групи: добри и лоши.

На пръв поглед изглежда логично, но понякога границата между двете може да бъде крайно неясна.  Някои навици, които смятаме за лоши, могат да бъдат изключително полезни в правилната ситуация.

Ето няколко примера,  чиято полза може да преосмислите.

1. Да отлагате

В една култура, в която от нас се очаква да работим на високи обороти, да се занимаваме с няколко неща наведнъж и да не се разсейваме, понякога човек не осъзнава колко е стресиран и изморен, преди да е станало твърде късно. Има случаи, в които най-доброто нещо, което може да направите за себе си, е да отложите някоя задача и да си припомните, че има неща, които не са спешни.   

2. Да се отегчавате

Повечето хора гледат на отегчението като на нещо, което трябва да бъде избягвано на всяка цена, защото се смята, че то показва липса на вътрешни ресурси и мотивация. Скуката обаче може да бъде важен катализатор за творческото мислене. Тя може да ви даде необходимото пространство, за да превърнете старите проблеми в иновативни решения или да разкриете непознати области на вашата мисъл и въображение.

3. Да казвате „не“

Обществото ни учи, че да казваш „не“ е егоистично. Да казваш „да:“ на всичко обаче може да доведе до претоварване, загуба на време и енергия. Да се научиш как да казваш „не“ на неща, които не са ваш приоритет, ще ви освободи време, което да използвате за наистина важните неща.

4. Да правите по-малко

В днешната работна култура от нас се очаква да сме все по-продуктивни. Това темпо обаче ни кара да се чувстваме сякаш постоянно изоставаме, колкото и много да работим. По тази причина трябва да се научите да делегирате. Поддържайте работата си в разумни граници, ако не искате напълно да изгубите контрол.

5. Да се изключвате

Дори и да казвате „не“, да отлагате и да вършите по-малко, не може да презаредите батериите си, ако вътрешно продължавате да мислите за вашия списък със задачи. Единственият начин наистина да възстановите вашите сили е да се изключите напълно от външния свят. Прочетете книга, медитирайте, слушайте музика или отидете на разходка. Пренасянето в един различен свят може да бъде изключително ревитализиращо.