Ако искате да напреднете в професията, трябва незабавно да се освободите от следните 5 токсични навика на работното място.

1. Слухове и клюки

„Чухте ли вече, че...?“ е изречение, което не бихте искали да свържете със себе си. Ако сте от хората, които изпитват удоволствие да разнасят клюки в офиса, ще ви излезе име. А да ви смятат за клюкар в общи линии означава а) че не сте особено добър в професията и б) че не може да ви се гласува пълно доверие. Този токсичен навик на работното място кара околните да внимават много с информацията, която споделят с вас. Освен това няма да ви приемат за професионалист, който е добър в това, което върши – защото то не е онова, с което сте известни…

2. Прокрастинация

Прокрастинация на работното място означава преди всичко едно: задача, която трябва да се свърши сега, се отлага за по-късно и вероятно няма да бъде изпълнена навреме. Хората, които са склонни да бавят нещата, по правило са по-неуспешни от проактивните. Може би си струва да помислите защо отлагате работата, която трябва да свършите сега, за последния възможен момент. Намерете начин да преодолеете този вреден навик, ако не искате да се превърнете в кошмар за шефовете.

3. Не поемате отговорност за грешките си

Успешният възход на много милионери и милиардери до голяма степен е свързан с поредица от грешни стъпки. Провалите и грешките са неизбежна част от процеса, когато става дума за постигане на успех. Един от токсичните навици на работното място, който почти винаги пречи на издигането ви, е да не поемате отговорност за собствените си пропуски. Хора, които прехвърлят вината на другите и не са готови да отговарят за допуснатите грешки, много по-рядко напредват от онези, които поемат отговорност, ако объркат нещо, и извличат поука от провалите си.

4. Стремите се към похвали, които не сте заслужили

Когато някой проект е завършен успешно, но не ви отдадат нужното признание, борите се със зъби и нокти да го получите. Ако обаче знаете, че имате малка или никаква заслуга за успеха, не бива да се намесвате. Най-вече ако намесата ви цели всеки да мисли, че сте допринесли за работата. Подобно поведение създава токсична атмосфера на работното място. Представете си как бихте се почувствали, ако някой друг обере лаврите за вашия упорит труд.

5. Не приемате помощ

Нагласа според поговорката „На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам“, ще ви направи крайно непопулярен на работното място. Освен това непрекъснато ще сте претоварен с работа, което ще се отрази негативно на постиженията ви. Ако смятате, че вие сте най-добрият, това показва, че не смятате колегите си за достойни или достатъчно компетентни да ви помогнат. Научете се да се доверявате на хората!