Младостта и без това е достатъчно кратка, за да работим против себе си и да правим неща, които ни състаряват преждевременно.

Затова внимавайте и се грижите повече за себе си.

Ето кои са 5-те навика, които ви състаряват преждевременно:

1. Недостатъчният сън

Нали познавате разликата в тялото си, когато спите 3-4 часа на пресекулки и когато спите 7-8 часа спокойно и дълбоко! Огромна е. Стремете се да спите не само продължително, но и качествено. Добрият, непробуден сън между 7 и 9 часа е най-доброто възможно лекарство против стареене.

2. Вманиачаването по тен

Лятото е тук и ви се иска да съберете колкото се може повече слънчеви лъчи. Особено ако сте на море, изкушението да се пържите по цял ден и да трупате загар, е голямо. Вероятно ви е много приятно, когато някой ви каже: „Страхотен тен! На море ли сте били?“ Само че има и лоша новина: с глобалното затопляне и измененията в климата от година на година слънчевите лъчи стават все по-силни и все по-вредни. Затова не се впускайте безразсъдно в изкушенията си, а бъдете разумни: използвайте слънцезащитни продукти, носете слънчеви очила. Това ще предпази кожата ви от преждевременно стареене - кожата ви заслужава VIP защита!

3. Нездравословната храна

Храненето е важно за цялостното здраве на организма. Неслучайно хората са казали, че ние сме това, което ядем. Откажете се от преработените закуски и започнете да консумирате повече плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести продукти. Правилното хранене не е диета, а инвестиция в пълноценно бъдеще!

4. Заседналият начин на живот

С настъпването на ковид-ерата, животът съвсем се промени. И преди водехме по-заседнал, но сякаш през последните няколко години тази тенденция се засили. Голяма част от хората останаха на практиката „хоум офис“, което звучи икономично и изкусително, но има пагубно влияние върху цялостното състояние на организма ви поради липсата на движение. Старайте се да се разхождате всеки ден. Движението е здраве. И младост.

5. Стресът

Стресът е болест. Стресът е убиец. Най-вече е истински майстор в състаряването. Как можете да му противовъздействате – смейте се много, почивайте, наспивайте се, пътувайте.

6. Вредните навици

Алкохолът, пушенето – всичко това води до състаряване. Да не говорим, че това може да бъде най-малкият проблем в сравнение с всички останали беди, които могат да ви донесат тези вредни навици. Грижете се за себе си. Особено ако имате деца. Мислете за тях. Всеки лош избор, който правите днес, може да бъде безвъзвратна грешка. Всяко добро решение, което взимат днес, прибавя по още един ден към живота ви.

Цветелина Велчева