Пари при пари отиват, са казали хората и вероятно са имали право.

Някои възприемат парите като недвусмислено зло, като преимущество на елита. Психолозите обаче казват, че материалното благополучие е нещо, което е напълно постижимо от всеки, стига да има достатъчно търпение, усет, желание, трудолюбие, но и хитрост, за да го постигне.

Това са 5-те вредни навика, които „крадат“ от парите ви. Ако наистина искате да изградите материална независимост и да постигнете нещо повече, трябва да се освободите от тях:

1. Недоволство от живота.

Някои хора просто обичат да се оплакват. Постоянно и от всичко. Това непрестанно мрънкане, хленчене и оплакване напластява негативна енергия и на подсъзнателно ниво ви влияе, че вие не можете повече, че това просто е вашият живот и че промяна не може да има. Подобни мисли са вредни, защото автоматично ви лишават от амбицията да се борите за нещо различно.

2. Завист към другите.

Постоянното сравняване с другите на никого не е помогнало. Ако гледаме в чуждата паничка, без да си даваме сметка какви усилия са положили, за да имат каквото имат, е толкова вредно, че автоматично ни изпълва със завист, отхвърляне на чуждите успехи и съсредоточаване върху облагите, които имат, но не и върху пътя, който са извървели дотам.

3. Алчност.

Всеки човек иска да има. Повече или по-малко. В този смисъл алчността е присъща на всеки в някаква степен. Когато обаче границите са преминати и става дума за прекомерна алчност и прекомерна пестеливост, можем да се сбогуваме с възможността да натрупаме някакво състояние.

4. Желание да получите всичко наготово.

Искаме да имаме повече и повече. Не се задоволяваме с по-малко. Искаме повече от това, което вече имаме. Често по пътя към издигането сме готови да използваме другите – съзнателно или не. Това желание да получим всичко наготово, без да положим усилия, е вредно, защото ни вкарва в заблуждение, че на богатите парите са им паднали от небето. По един или друг начин всеки е положил усилие, за да получи онова, което има.

5. Страх.

Дори когато сбъднем мечтите си и спечелим повече пари, се измъчваме от страх да не предизвикаме завист у околните. До голяма степен това се дължи на нашето отношение към хората с пари. Ние сме им завиждали и съвсем естествено очакваме да завиждат и на нас.