За да бъдем приятна компания, е необходимо да следваме определен етикет. Навиците са част от този етикет. Сами по себе си са странно нещо – понякога ги правим несъзнателно и нямаме нищо против, освен ако не ги виждаме у друг човек. Постарайте се да НЕ правите следващите 14 неща, защото със сигурност ще отблъснете хората.

1. Дългата коса може да бъде страшно приятна гледка, но не и когато я разстилате по нечий чин или бюро.

2. Не си затваряте вратата на тоалетната.

3. Хората не обичат да гледат как някой си играе с химикалката. Нищо, че повечето от тях го правят също. Това е доказано изнервящо действие.

4. Не яжте храни, които излъчват остра миризма, когато се намирате на обществено място. Например не си купувайте дюнер, не консумирайте таратор или шопска салата, преди да отидете на лекар, да се качите в градския транспорт, да влезете в час, да отидете на работа и т.н.

5. Когато говорите с някого, не се втренчвайте в него през цялото време. Ужасно неприятно и изнервящо е.

6. Не си чоплете ноктите на публично място. Дори да изгаряте от желание да го направите.

7. Не си играйте с косата пред другите. Особено изнервящо е да сучете масури и да пускате косми навсякъде.

8. Когато се налага да прелиствате листове или да броите много пари, не си плюнчете пръстите. Особено ако въпросните листове или пари предстои да ги подадете на човека, който е станал свидетел на облизването.

9. Не на всеки му е приятен контактът с непознати. Когато пътувате в метрото, не сядайте прекалено близо до човека до вас. Когато сте на кино или на театър, не се залепвайте за човека на предната седалка.

10. Така нареченото барабанене с пръсти е ужасно изнервящо.

11. Раниците и краката не са хора. Те не се нуждаят от отделни седалки в градския транспорт, така че се съобразявайте – особено когато превозното средство е пълно.

12. Когато изпращате десет кратки съобщения, вместо едно дълго. Представете си постоянно цъкане за всяка една дума. „Здравей – Как си – Какво правиш – Искаш ли да се видим – Пиши ми”.

13. Когато подадете телефона си на приятел, за да му покажете конкретна снимка, а той започва да разглежда и други. Това си е чисто прекрачване на личното пространство и злоупотреба с доверието.

14. Не водете сина си в дамската тоалетна. Особено ако е над 5 години. На никого не му е приятно. И не, не е нормално.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side