Отстранява петна

Брашното притежава свързващо влагата свойство, което отлично помага за отстраняването на петна. Така например с него може да обработите мазните лекета на дрехите си. Просто поръсете малко върху замърсеното място и оставете да подейства за кратко. След това изтупайте брашнения прах и пъхнете дрехата в пералнята.

Премахва остатъци от лепило

Ако след като сте майсторили нещо по пръстите ви залепне лепило, може да го почистите успешно с брашно. Посипете малко от белия прах върху пръстите си и разтрийте между дланите. Брашното ще се свърже с лепилото и лесно ще се изрони от ръцете.  

Почиства остатъци от яйца

Когато готвите или печете, някое яйце може да падне и да се счупи. За да почистите лепкавата маса и да не я размажете допълнително по пода, веднага поръсете с брашно. Тук също се проявяват свързващите свойства на този продукт. Изчакайте малко, докато яйцето засъхне, и избършете с домакинска хартия. Накрая изтрийте мястото с влажна кърпа.

Отстранява петна от червено вино

При петна от червено вино се налага да действате бързо. Сипете малко брашно върху лекето, оставете да подейства за кратко и изтърсете праха. Сега най-добре веднага да изперете дрехата или покривката.

Почиства гъби

Обикновено печурките или гъбите пачи крак са покрити с мръсотия и пръст. Преди да пристъпите към обработката им, пъхнете ги в найлонов плик и добавете 2 супени лъжици брашно. Разтърсете плика, докато брашното полепне по гъбите. Накрая ги изсипете в сито и изплакнете обилно с течаща вода. Ето че мръсотията е изчезнала и може да продължите с готвенето. 

Почиства карти за игра

Брашното е идеално пригодено за отстраняване на пръстови отпечатъци и мазни петна от картите за игра. Сложете малко в найлоново пликче и добавете няколко капки вода, за да добие брашното зърнеста консистенция. Пъхнете вътре зацапаните карти и започнете да трите пликчето между дланите си. Брашнените трохи оказват върху картите нещо като пилинг ефект и изжулват мръсотията от тях. Накрая извадете картите от плика и избършете остатъците от брашното с чиста кърпа.