Ново изследване доказва, че редовното ядене на шоколад всъщност може да подобри функциите на мозъка, пише изданието From The Grape Vine. Учени от университета Сиракуза в Ню Йорк наскоро проведоха мащабно проучване сред 968 души на възраст между 23 и 98 години, изследвайки техните хранителни навици. Експериментът показва, че шоколадът има пряк ефект върху когнитивните функции и редовното му консумиране може значително да подобри паметта и да развие абстрактното мислене.

Това, разбира се, не е първият случай, в който учени стигат до подобно заключение. Преди няколко години, изследователи от университета в Тел Авив, Израел, разкриха че е полезно да се яде шоколад всяка сутрин и противно на общоприетите твърдения и представи до момента това дори води до намаляване на теглото.

"Когато се събудиш, мозъкът ти се нуждае от енергия веднага", казва д-р Даниела Якубович, чиято книга The Big Breakfast Diet е бестселър. "Това е тази част от деня, когато тялото ви превръща храната в енергия. По-късно през деня, когато се храните, тялото започва да се запасява, като си "заделля" повече мазнини при преработването на храната." Така че, една по-високо калорична закуска сутрин намалява апетита през целия ден, което благоприятсва отслабването. Тоест, по-добре е да поемете висококалорична закуска сутрин, отколкото да поемате по малко калории през целия ден. 

Шоколадът обаче не трябва да се яде по-късно от 9 ч. сутринта. 

Това, което прави шоколада толкова полезен, е хранителното вещество флавоноид, което се среща често в растителните храни. То представлява 20% от съединенията, присъстващи в какаото и има силни антиоксидантни свойства. 

Така че следващия път, когато се измъчвате от въпроса, дали да се поглезите с малко шоколад или не - осмелете се да го включите в своята закуска. Вашият мозък, а дори и вашата талията, ще ви кажат "Благодаря!".