Когато Рахул Джандиал за първи път асистира по време на операция като студент в Калифорнийския университет в Сан Диего, той вече знае, че е намерил призванието си. "Разбира се, че е страшно, но човек изпитва и своеобразно страхопочитание от факта, че се намира буквално в главата на някой друг – това е и напрягащо, и вълнуващо."

Разбира се, не е необходимо да сте неврохирург, за да се възхищавате на природата на мозъка. Всички - от магнати от Силициевата долина до биохакери - сега са на когнитивни стимуланти - ноотропи, които обещават да повишат мозъчната производителност още след първото хапче.

Именно това тревожи известния неврохирург Джандиал, който казва, че въпреки че "умните" хапчета се натрапват активно на хората, всички доказателства за тяхната ефективност са абсолютна глупост. Именно това го вдъхновява да напише книга с научно обосновани съвети как да постигнем оптимална мозъчна продуктивност.

В книгата си "Неврофитнес или мозъкът за продуктивен живот" Рахул Джандиал пише: "В медицинското училище се запознах със студенти, които искрено вярваха, че ще получат по-добри оценки, ако приемат "умни" хапчета, които всъщност им позволяват просто да работят по-дълго и по-усилено, като си останат все така изключителни или посредствени, каквито са били първоначално."

Джандиал казва, че най-добрите начини за стимулиране на максималната продуктивност на мозъка не изискват много усилия от наша страна. По-долу са представени три от най-добрите му съвети:

1. Два дни без закуска

Периодичните дни с разтоварващи диети са особено популярни в днешно време, но самото гладуване не е от вчера - много от световните религии призовават вярващите да постят периодично. Джандиал вярва, че това е пряко свързано с мозъчната функция. Най-новите проучвания доказват, че периодичното гладуване помага на ума да се избистри, а на сетивата ни – да се събудят, като по този начин повишава ефективността на мозъка.

Неврохирургът практикува периодично гладуване два пъти седмично – той се храни нормално от 9 до 17 ч., след което преминава на вода и чай за 16 часа, за да повиши когнитивната си продуктивност.

Ученият казва, че гладуването в продължение на 16 часа (което включва и времето за сън) увеличава естествените фактори за развитие на мозъка, което допринася за оцеляването и по-нататъшното развитие на невронните връзки. Именно невроните позволяват предаването на информация между различни области на мозъка и останалата част от нервната система на организма. Ето защо, ако вашите неврони са здрави и работят с пълен капацитет, данните ще се предават по-бързо и по-точно, а вие самите ще бъдете по-фокусирани и ще можете по-лесно да обработвате и запомняте информация. И това води до подобряване на когнитивните функции.

Изследване на Джон Хопкинс установява, че периодичното гладуване може да помогне на мозъка „да предотврати развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, като същевременно подобрява паметта и повдига настроението“.

Джандиал предполага, че е доста лесно да издържите 16 часа, като пропуснете закуската (което прави редовно). Въпреки че закуската се счита за най-важното хранене за деня, неврохирургът твърди, че тази теория все още не е научно обоснована.

Джандиал практикува 16-часово гладуване в понеделник и четвъртък (най-важното е тези дни да не са един след друг), прескачайки закуската и обяда и консумира всички калории, необходими на организма по време на обяд.

Преди да започнете да практикувате периодично гладуване, неврохирургът съветва да се консултирате с вашия лекар. Защото лекарите не позволяват каквото и  да е гладуване на възрастни хора, бременни жени и деца. Освен това има рискове, свързани с екстремно гладуване и гладуване за повече от един ден.

2. Дълбоко дишане

За да успокоите ума си, преди да се потопите в стресова работа или да разрешите труден проблем, Джандиал препоръчва да отделите 5 минути за бавно и дълбоко дишане.

Ученият казва: „Преди да отидете при шефа или да започнете работа, намерете място, където можете да вдишвате бавно през носа, броейки до 4, а след това задръжте дъха си за няколко секунди и издишайте бавно, също броейки до 4.“

Това „медитативно дишане“, повтаряно два пъти на ден, може да помогне за успокояване на невроните в мозъка ви, като ви позволява да мислите по-бързо и по-креативно. След такива дихателни упражнения настъпва пикова производителност на мозъка.

Освен това той казва, че подобряването на невронните връзки между различните части на човешкия мозък пряко влияе върху вземането на решения, контрола на импулсивните решения и съсредоточаването.

3. Вертикално положение

Джандиал призовава по възможност повече да стоите или да ходите, когато сте на работа: „Мозъкът е създаден за тяло в изправено положение, така че когато човек стои или ходи, мозъкът му се снабдява с BDNF (мозъчен невротрофичен фактор – всъщност протеин). „

Според Джандиал, нашият мозък се нуждае от този фактор, тъй като този протеин помага да се поддържа здравето на близо 90 милиарда нервни клетки, което от своя страна допринася за по-добро предаване на електрически сигнали между тях и следователно за подобряване на функционирането на целия мозък.

Ученият казва, че изправената позиция е вид наркотик за мозъка, като ноотропите, само че без да е необходимо да се пият хапчета и добавки:

„Повечето хора не осъзнават, че изначално са снабдени с правилния „наркотик за мозъка“, които да му помагат да работи по-добре.“

Източник: cluber.com.ua