Причината кухнята ви да изглежда непрегледна и хаотична, не е непременно струпването на мръсни чинии и използвани тенджери и тигани в мивката. Ще ви посочим шест грешки, които оптично се грижат за хаоса, и ще ви дадем съвет как да организирате кухнята си по нов начин.

1. грешка: прекалено много неща върху работния плот

Най-честата грешка кухнята да изглежда неподредена е когато върху работния плот има прекалено много неща. Опитайте се да държите отгоре само кухненски уреди, дъски за рязане и други предмети, които употребявате редовно. Всичко друго трябва да е прибрано спретнато в шкафове, в чекмеджета или в килера. Съвет: най-добре веднага отделете и изхвърлете дефектните уреди или счупените неща. А предметите, които използвате съвсем рядко, бихте могли да продадете например онлайн.  

2. грешка: Неправилно използване на местата за съхранение

Това, че затрупвате работния плот с ненужни неща, невярно се дължи на факта, че не използвате по предназначение пространствата за съхранение като шкафове, чекмеджета или рафтове. Съвет: разчистете и разтребете едно след друго чекмеджетата и шкафовете и сортирайте наново вещите, които държите в тях. Ще видите колко много място ще се освободи.

3. грешка: липса на органайзери

Ако не използвате органайзери в кухнята, бързо променете това. Защото независимо дали ще изберете кошници, кутии или подложки за прибори, с органайзерите веднага ще отстраните хаоса във вашата кухня (най-вече в шкафовете). Съвет: в интернет ще откриете множество страхотни идеи как да внедрите находчиво органайзерите в кухненското си пространство.

4. грешка: липса на ред в хладилника

Безредно сортираните и съхранени продукти в хладилника не само заемат много място, но  и изглеждат неапетитно. Затова снабдете хладилника с удобни кутии и органайзери, за да създадете ред и да спестите място.

5. грешка: употреба на прекалено много съдове при готвене

Дори за най-простото ядене наизваждате прекалено много тигани, тенджери и т.н.? Така не само създавате хаос върху работния си плот, но си усложнявате и работата по измиването, подсушаването и прибирането на съдовете след това. Съвет: преди да започнете да готвите каквото и да било, съставете си мислено план за всички стъпки и си набележете необходимите съдове и аксесоари. Често тиганите, тенджерите и лъжиците за готвене могат да се използват многократно, след като се изплакнат набързо и подсушат.

6. грешка: не ви достигат 5 минути

Винаги почиствайте плота, изхвърляйте боклука, преглеждайте хладилника и забърсвайте пода на кухнята след готвене. Уверяваме ви, че няма да ви отнеме повече от 5 минути. Ако всеки ден отделяте това време, в кухнята ви винаги ще цари идеален ред.