Какво разбирам под хаос? Това е всичко, което около нас просто се срутва. Това е период, в който ни се струва, че нямаме контрол над нищо. Сякаш ме свидетели отстрани на собствения си живот и нямам власт над събитията в него.

Тогава ни обзема чувство на гняв или апатия. И в двата случая си вредим много повече, отколкото си помагаме, което допълнително влошава положението ни.

Затова единственото, върху което трябва да се съсредоточим в подобен момент, е как да си върнем контрола над живота и самоконтрола си. Ето какви са съветите на специалистите:

1. Подредете си приоритетите!

Когато гледаме другите хора, си представяме, че те са сто пъти по-добре от нас. Виждаме, че имат хубава работа, семейство, голяма къща, достатъчно пари, скъпа кола и т.н. Въобразяваме си, че другите са късметлии, а ние сме несправедливо ощетени. Тогава започва самосъжалението. Или гневът. Или завистта. Само че не забравяйте, че такива хора вероятно са разграфили деня си до последната минута; ежедневието им е бомба със закъснител; денонощието им е разпиляно в сто посоки едновременно. Готови ли сте да размените своя живот за техния?

Ценете това, което имате, и подредете приоритетите си. Не забравяйте, че това, което имате вие, за някого е само мечта.

Съсредоточете се върху по-малко неща. Само най-важното. Колкото повече интереси и приоритети имате в живота си, толкова по-малко ресурси можете да отделите за всеки от тях.

2. Маловажното трябва да мине на заден план.

Големият брой задължения през деня значително намалява нивата на самоконтрол. Затова определете най-важните неща, които ви развиват и за които можете да отделите достатъчно от времето си. Второстепенните дейности да бъдат прехвърлени на заден план. Освободете място за важното. Най-лошото нещо, което можете да си причините, е да отнемете от енергията си за важните неща и да я насочите към маловажното.

За целта се освободете от излишна информация като прекалено голям списък за пазар, празни приказки с познати, безцелно браузване или зяпане в онлайн магазини и др.

3. Навици. Едно по едно.

Навиците са спестяване на енергия с гарантирани резултати. Мозъкът ни обича навиците, защото това облекчава работата му и отнема от напрежението му.

Затова създавайте рутина, следвайте навиците си. И разпределяйте задълженията си в ясни стъпки: едно по едно, а не всичко наведнъж.

4. Без изкушения!

Поемайте работа само толкова, колкото можете да изпълните. "Изкушение" е всичко, което предизвиква неправилен самоконтрол. Сладко лакомство на рафта в кухнята. Телефон с Instagram на ваша страна. Отворен раздел в YouTube. Включено телевизионно предаване на заден план. Седейки с приятели в пицария. Мозъкът се вкопчва във всичко, което може да го отклони от полезното, но трудно, към лесното и приятното. Околната среда ви влияе много повече, отколкото вътрешната мотивация. Затова се пазете от изкушенията и се старайте да не претоварвате мозъка си с нищо излишно. Съсредоточете се само върху това, което можете да свършите.

5. Медитирайте!

Медитацията е научно доказано обучение в концентрация и осъзнатост. А способността за концентрация (особено върху нещо трудно или безинтересно) е пряко свързана със силата на волята. Така че, тренирайки едното, ние тренираме и другото.

Медитацията не просто тренира вниманието и осъзнатостта - тя насърчава структурни промени в мозъка, увеличавайки броя на невронните връзки. Това от своя страна е едно от потвържденията на пластичността на нашия мозък.

Продължителното практикуване на медитация може да помогне да се преборим със състояния като депресията, да ни направи по-спокойни в общуването и реакциите, да развива чувството на емпатия и дори да подсили имунната ни система.