Много пъти сме чували да се казва, че закуската е основно хранене. Това наистина е така, защото тя ни дава необходимата енергия, за да посрещнем деня по най-добрия начин. Същото с абсолютна сила важи и за децата. Но какво да правим, ако детето ни категорично отказва да закусва?

Първо и най-важно - трябва да разберем защо детето не иска да се храни сутрин. За целта e добре да направим малък анализ на хранителните навици на цялото семейство.

Най-честите причини, които водят до отказ от закуската

1. Мама и татко не закусват

Това е първото, което трябва да проверите. Ако пиете кафе на крак, докато постоянно следите часовника, тогава има риск децата ви да възприемат закуската като нещо абсолютно излишно.

2. Детето се събужда твърде късно

Ако детето разполага само с няколко минути между ставането от леглото и напускането на дома, облечено за училище, то няма да има време да се разбуди добре и да закуси правилно.

3. Твърде обилно ястие предната вечер

Ако сте вечеряли късно или ако детето има навика да изпива чаша прясно мляко, непосредствено преди лягане, всичко това ще компрометира апетита му сутрин и то просто няма да е все още гладно, за да закуси.

4. Винаги ядете едни и същи неща

Закуската трябва да се разглежда като обяд или вечеря. Бихте ли хапвали винаги ориз с месо за обяд или вечеря? Очевидно не. Защо тогава да го правите със закуската. В дългосрочен план не само децата, а и възрастните, биха се уморили да закусват все с овесени ядки в кисело мляко или препечена филийка с мармалад.

Как да накараме децата да закусват: 5 трика, които да приложите на практика

Имайте предвид, че ако децата на около годинка изпиват по 200-250 мл мляко сутрин, техните калорийни нужди ще са напълно задоволени. Така че, ако искате да добавите други храни, намалете млякото.

1. Дайте хубав пример

Като родители трябва да сте първите, които смятат закуската за важно хранене. Нека ви видят да сядате с тях на масата и това ще бъде идеален пример.

2. Включете децата в подготовката

Една добре подредена маса винаги е по-привлекателна от тъжна маса с разхвърляни неща върху нея произволно. Идете заедно с децата и изберете красиви подложки за закуска, както и цветни купички и чинийки. Нека те ви помогнат после в подреждането на масата.

3. Дайте им време

Не ги събуждайте в последния момент, а им дайте достатъчно време да се разбудят и да усетят, че са гладни. Ако придобиете навика да ги събуждате малко по-рано, ще намерите време и да закусите заедно. Освен това има деца, които се нуждаят дори от 20 минути, преди да почувстват глад, така че преценете сами кога да правите това.

4. Подредете заедно менюто

Важно е да примамвате детето да закусва, като предлагате много различни неща. Но не всички по едно и също време. Една сутрин може да има мляко и бисквити, друга - кисело мляко и зърнени храни, а след това поничка и сок, плодове и др. Заедно измислете меню за цялата седмица.

5. Прегърнете децата

Нека се събуждат щастливи. Не ги притискайте постоянно с подканяне: „Закъсняваш“. В противен случай ще увеличите тревожността им и ще бъде още по-трудно да ги убедите да ядат сутрин.

Новите родители