Докато всеки познава овесените ядки, то люспите от спелта са сравнително непопулярна зърнена закуска. Несправедливо подценявани, те имат особено благоприятен ефект върху организма. Ето пет причини да ги избирате за закуска:

1. Грижат се за разнообразие

Ако ви е омръзнало всяка сутрин да закусвате с овесени ядки и искате да внесете малко разнообразие в сутрешното си меню, изпробвайте варианта с люспи от спелта. Те се приготвят много лесно, но имат малко по-интензивен вкус. Дали под формата на бързо мюсли или кремообразна каша, пикантната нотка придава на това ястие допълнителен чар и хармонира превъзходно с предпочитаните топинги като горски плодове, банани, стафиди, ядки и семена, както и с канела или какао.

2. Гъмжат от важни витамини и минерали

От витамините A, B, C, D и E през минералите натрий, калий, калций, магнезий, цинк и манган до протеини, фибри и висококачествени въглехидрати, люспите от спелта съдържат голямо количество незаменими нутриенти. Не е чудно, че тази храна е истинска витаминна бомба и най-вече сутрин се грижи да ви снабди с всички важни хранителни вещества и да ви зареди с енергия за новия ден.

3. Допринасят за отслабването

Както с овесените ядки, така и с помощта на люспите от спелта можете да отслабнете ефективно. Тази зърнена култура също се състои от дълговерижни въглехидрати, които се усвояват от организма много бавно. Така не само чувството за ситост продължава по-дълго, но и кръвната захар се поддържа в здравословно равновесие. В крайна сметка тези фактори допринасят много по-рядко да ви изненадват подлите пристъпи на вълчи глад. Освен това всеки ден си спестявате калории, без да го забележите.

4. Създават добро настроение

Какво по-хубаво от това да излъчваме добро настроение пред целия ден? За целта може да допринесе не само достатъчният сън, но и правилната закуска. Наред с шоколада, яйцата или ананаса спелтата също спада към храните за настроение. Съдържащата се в нея аминокиселина триптофан влияе върху образуването на серотонин, познат като хормон на щастието. Една порция от това древно зърно в миг повдига настроението.

5. Имат положителен ефект върху кожата, косата и ноктите

Не е новост, че кожата, косата и ноктите се влияят благоприятно по-скоро от вътрешни, отколкото от външни фактори. Например някои храни действат срещу нечистотии, а други сътворяват блестяща грива. В бъдеще е добре да включите в менюто си и люспите от спелта, защото наред с цинк и биотин те съдържат висок процент салицилова киселина. Тази комбинация е истински еликсир за чист и сияен тен, гъста коса и дълги здрави нокти, тъй като снабдява въпросните области с важни хранителни вещества.