Както добре знаем, закуската е най-важното хранене за деня. От нея получаваме калории и хранителни вещества, които трябва да ни подкрепят в извършването на основните ни дейности.

Още по-важна обаче е закуската за бременните. А най-добре е да бъде супер закуска. Какво означава това?

Когато енергийният прием и нуждата от хранителни вещества се увеличават – каквато е ситуацията през деветте месеца, закуската трябва не просто да дава енергия и да засища, а и да бъде максимално здравословна – както за бъдещата майка, така и за плода.

Това означава, че тя не бива да съдържа само мазнини и въглехидрати, а и супер храни.

Предлагаме ви 3 здравословни и лесни идеи, с които да започвате деня, ако очаквате появата на дете.

Зелено смути с бадемово мляко и чия

Бадемово мляко, кисело мляко, киви, спанак и семена от чия са основните съставки в това супер хранително и в същото време здравословно смути. Внимание! Ако имате алергия към бадеми или ядки, вместо бадемово мляко използвайте класическо прясно мляко или някоя от другите алтернативи – например от оризово мляко.

Полезното на тази закуска е високото съдържание на вит. С, протеини и калций. Освен това, наличието на зеленолистни зеленчуци я прави особено богата на фолиева киселина, което пък е важно по време на бременност. От друга страна, семената от чия са чудесен растителен източник на Омега 3 мастни киселини, които благоприятстват развитието на мозъка на плода.

Мляко с овесено брашно, ядки и ябълки

Много проста рецепта, която се приготвя от предходната вечер (следователно е идеална за тези, които не обичат сутрин да се въртят в кухнята).

Полезното тук са протеините, осигурени от млякото, витамините на плодовете и Омега 3 мастни киселини от ядките – отличен източник и на мелатонин (веществото, което подпомага регулирането на цикъла сън-събуждане), аргинин (аминокиселина, която позволява на кръвта да достига до мускулите) и вит. Е.

Сандвич с яйце и авокадо

Истинска класика сред англосаксонските закуски, която обаче е много полезна и за бременни.

Освен хранителна, тя е и много здравословна, което я прави подходяща и за деца. Жълтъкът е богат на вещества, които са от съществено значение за развитието на мозъка на плода. Поради това през последните три месеца от бременността, той задължително присъства в менюто на бременната.

По материали от Bambinopoli / Новите родители