Морковите са били използвани в сладкарството още от средновековието, през което подсладителите са били оскъдни и скъпи, докато морковите са достъпни и съдържат повече захар. Популярността на морковения кейк идва от Великобритания и става много предпочитан през Втората световна война. Официално 3 февруари е празникът на морковената торта и се чества по различни начини във всички точки на света, съобщават от foodpanda.

Ето и няколко забавни факти за вкусния морковен сладкиш.

  • Морковената торта е по-плътна от обикновената торта.
  • Често се използва крем от моркови и марципан.
  • Най-често срещания вариант на морковена торта е с крема сирене, захар и масло.
  • Морковеният кейк е обявен за един от петте най-важни десерта на 70-те години на ХХ век.
  • Изследване на "Радио Таймс" през 2011 г. нарече морковената торта най-популярната във Великобритания.