Всеки път, когато обелвате банан и изхвърляте кората, пропускате вкусна и питателна закуска.

Всъщност едно проучване от 2022 година установява, че ако банановите кори се бланшират, изсушат и смелят на брашно, от тях могат да се приготвят печени изделия, които имат същия вкус като пшеничните продукти. Че даже и по-добър.

Освен ако не четете вегански кулинарни блогове или не сте почитатели на Найджела Лоусън, вероятно никога не сте се замисляли да готвите с бананови кори. Но те не само че са напълно безопасни, но и според учените – полезни.

Когато продуктите от техния експеримент са тествани на вкус, потребителите съобщават, че са също толкова вкусни, колкото и тези, които не съдържат обелки.

Дори ще получите щедра порция минерали и хранителни вещества, борещи се с рака. Захарните бисквити например, създадени в рамките на проучването и обогатени с бананови кори, съдържат много повече фибри, магнезий, калий и антиоксидантни съединения.

Ако обаче се добави твърде много брашно от бананови кори, бисквитите стават по-кафяви и по-твърди (вероятно заради допълнителните фибри). Но когато партидите са направени с брашно, съдържащо 7,5 % бананови кори, текстурата е далеч по-привлекателна.

Бонус – срокът им на годност също се увеличава. Те запазват качествата си близо три месеца при стайна температура.

Въпреки че проучването разглежда само последиците от добавянето на бананови кори в печени бисквити, резултатите показват, че използването на брашно от бананови кори в хляба, сладкишите и тестените изделия също изглежда добра идея.

През 2021 г. например проучване на сладкиш с бананови кори установява, че жълтата кожа на плода хем е полезна и пълна с хранителни вещества, хем действа като естествен оцветител.

Междувременно проучване от 2016 г. установява, че заместването на до 10 % от пшеничното брашно с такова от бананови кори може да обогати изпечения хляб с по-високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.

Не сте любители на печенето? Найджела Лоусън е използвала бананови кори в къри, а веганските блогъри наскоро популяризираха идеята за бекон с бананови кори.

Яденето на кората на този плод е не само здравословен вариант, но и може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци. Около 40 % от теглото на банана се съдържа в кората му, а през повечето време тази богата на хранителни вещества кожа просто се изхвърля.

Разбира се, корите на бананите са доста безполезни, когато са сурови. Но ако се приготвят правилно, всъщност могат да имат адски добър вкус. Възможно е дори да удължат срока на годност на някои продукти, тъй като люспите имат антиоксидантни и антимикробни свойства.

Същото важи и за обелките на други плодове, например на манго, за които също е установено, че повишават антиоксидантните свойства на сладкиша и подобряват вкуса му.

Така че следващия път, когато белите банан, помислете дали да не запазите кожата. Коремът ви може да ви благодари по-късно.

Изследването е публикувано в ACS Food Science & Technology.

Източник: Science Alert