Учени от университета на щата Калифорния, САЩ, са проучили възможността за борба с горските пожари с помощта бананови дървета и са установили, че бариерите от тях намаляват интензивността на огнената стихия с 96 процента, пише сп. "Протоколи на американската академия на науките".

Изследователите обясняват, че банановите дървета съдържат големи количества вода, което затруднява горенето им, пише БТА. Екипът е направил компютърно моделиране въз основа на данни, събрани по време на горски пожар в калифорнийския окръг Сонома през 2017 г.

Изчисленията са показвали, че създаването на ивици от бананови дървета с широчина 633 метра може да намали интензивността на пожара с 96 процента. Ефектът от подобни "буфери" е сравним с механичното третиране на горските площи с прореждане и контролирано изгаряне на растителността.

Дори ако пожар унищожи банановите дървета, на тяхно място ще израснат нови от грудколуковици, отбелязват учените.

При липса на пожари банановите дървета могат да носят десетки хиляди долари на хектар от плодовете. Според авторите на настоящото изследване идеята им може да се приложи в Мексико, Чили, Австралия, Южна Африка и страните от Средиземноморския басейн.