Всеки, който е пекъл риба и зеленчуци или се е опитвал да запази месото във фурната сочно, вероятно е прибягвал до помощта на алуминиевото фолио. От десетилетия насам то се използва в много домове по целия свят, но в интернет се появиха твърдения, че е вредно за здравето ни. Така ли е наистина или това е поредният мит, който е толкова крехък, колкото и самото фолио?

Алуминият е навсякъде

Преди да навлезем в същината на проблема, си струва да научим повече и за самото алуминиево фолио (известно понякога и като калайдисано). То представлява тънък като хартия лист от лъскав алуминиев метал. За да се произведе, големи плочи метал се валцуват, докато не достигнат дебелина от около 0,2 милиметра.

Тези метални листове имат широк спектър от приложения извън кухнята, включително в промишлени опаковки, изолация и транспорт.

Ето го и първия препъни камък за твърдението, че алуминиевото фолио е опасно за вашето здраве - алуминий има навсякъде и не е задължително проблемът да е само във фолиото. Той се среща в природата и е третият най-разпространен елемент в земната кора. В естественото си състояние обикновено е свързан с други елементи като фосфат и сулфат, така че освен в опаковки за храни, тави за печене и дори козметика, го откриваме и в почвата, в питейната вода и в храната (естествено се среща в плодовете, зеленчуците, месото, рибата, зърнените и млечните продукти).

Хранителните добавки, като консерванти, оцветители и изкуствени сгъстители, също съдържат алуминий – понякога дори в количества, които са много по-високи от тези на домашно приготвените алтернативи.

Количеството алуминий, което консумирате, зависи от няколко фактора - колко лесно се абсорбира в самата храна, колко богата на алуминий е била почвата, в която е отгледана храната, как е била опакована и съхранявана и дали съдържа добавки.

Следи от метала могат да бъдат открити и в много лекарства, особено в антиацидите. Но при всички тези случаи е важно да имате предвид, че само малка част от алуминия, който поглъщате, действително се абсорбира от организма ви. Останалата част от него ще бъде изхвърлена или чрез изпражненията, или с урината.

Вярно е, че алуминият може да бъде опасен за вашето здраве, но основно когато нивата му са високи. Някои изследвания са откриват доказателства, че металът може да е свързан с болестта на Алцхаймер, тъй като при хора, живеещи с това заболяване, са засечени повишени нива от него. Други предполагат пък, че може да е свързан с рака. Резултатите обаче далеч не са категорични и са необходими допълнителни широкомащабни изследвания.

Но какво да кажем за фолиото?

Както и при много други метали, важно е да намалим количеството, което консумираме, до минимум, но е трудно да го премахнем напълно. Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие на ООН заявяват, че в организма ни е  приемливо да има ниски нива на алуминий - около 2 милиграма на килограм телесно тегло седмично.

Въпреки това изследванията показват, че алуминият, съдържащ се в кухненските прибори и във фолиото, както и в други покрития, може да проникне в храната ви. Факторите, които оказват влияние върху количеството на отмиване, включват температурата, при която готвите, киселинността на храната и наличието на други съставки, като подправки и соли. Едно проучване, публикувано през 2006 г., показва, че количеството алуминий в печено червено месо, приготвено във фолио, може да се увеличи с цели 89 до 378%.

Да, изглежда страховито, но досега не изглежда да има солидни доказателства, че такъв прием на алуминий от фолио е свързан с повишен риск за здравето.

Ако се съмнявате, можете да ограничите риска, като избягвате готвенето с фолио при високи температури, използвате по-малко от фолиото върху храната си, не разчитате на съдове с алуминиево покритие и избягвате смесването на алуминиево фолио с кисели храни.

Можете също така да намалите количеството алуминий, което консумирате, като наблегнете на домашно приготвените ястия, а не на преработените търговски алтернативи.

Източник: IFLScience