Вероятно са ви казвали, че нефтът се е образувал от динозаврите, и сте си мислели, че когато сте на бензиностанция, наливате рафиниран велоцираптор директно във вашето Volvo. Колкото и да е широко разпространено това вярване, то не е вярно. Нефтът не се произвежда от разложените тела на древни динозаври.

"По някаква странна причина идеята, че нефтът идва от динозаврите, е останала в съзнанието на много хора", обяснява геологът Рейдар Мюлер от Университета в Осло пред Science Norway. "Но нефтът идва от трилиони малки водорасли и планктон."

Когато водораслите и планктонът загиват преди десетки и стотици милиони години, те потъват на дъното на морето, където се натрупват и биват погребвани от пластове и пластове седименти. В крайна сметка, след милиони години в среда с високо налягане и ниско съдържание на кислород, водораслите и планктонът се "сготвили" и се превърнали в лепкавия черен нефт, на който ние, хората, очевидно не можем да се наситим въпреки заплахата от извънредна климатична ситуация. Оттук той се просмуква нагоре, докато не се натъкне на скала, през която не може да премине, което налага хората да го пробият (или някое друго природно бедствие да го освободи отново).

Макар че морските динозаври - или T. Rex, който е открил, че ръцете му не са особено добре приспособени за плуване - могат да се окажат на дъното на океана след смъртта си, малко вероятно е те самите да се превърнат в нефт.

Това отчасти се дължи на факта, че за превръщането на органичните вещества в нефт е необходима среда, лишена от кислород. След като умрат, те биха станали храна за по-малките водни същества, които биха ги разкъсали, докато стигнат до костите, много преди да бъдат погребани.

Източник: IFLScience