Учени потвърдиха, че ултравиолетовата светлина засилва сексуалните желания на хората. Според изследването им, публикувано в Cell Reports, излагането на слънцето увеличава „романтичната страст“ както при мъжете, така и при жените. Специалистите идентифицират кожен протеин, наречен p53, който регулира връзката между слънчевата светлина и желанието за секс.

„От много години е известно, че ултравиолетовата радиация от слънчевата светлина увеличава нивата на тестостерона при мъжете. Също така знаем, че слънчевата светлина играе ключова роля както при поведенческата, така и при хормоналната регулация на сексуалността – обяснява проф. Кармит Ливай, един от авторите на проучването. – Механизмът, отговорен за тази регулация обаче, бе до голяма степен непознат. Нашето изследване хвърля повече светлина върху него“.

Първоначално изследователите измерват промените в половите хормони на мишки, изложени на светлинни дължини на вълната в диапазона на ултравиолетовите B (UVB) – същите, от които обикновено хващаме тен. Резултатите показват повишение на ключови полови хормони, което от своя страна довежда до възход на сексуалната активност.

Така например покачването на нивата на хормона на хипоталамо-хипофизарната ос води до увеличение на размера на яйчниците на женските мишки и ги кара да прекарват по-дълго време на жегата. Същевременно и мъжките, и женските стават по-склонни да правят секс, след като бъдат изложени на UVB.

За да определят дали този ефект настъпва благодарение на посредничеството на рецептори в кожата, изследователите повтарят експеримента с генетично модифицирани мишки, които не разполагат с протеин, наречен p53. Обикновено този протеин откликва на UVB радиацията, като задейства пигментацията и поправката на ДНК-то, за да предпази клетките от вредните ефекти на слънчевите лъчи.

Сексуалната активност при мишките, които не разполагат с p53, не се покачва, което означава, че протеинът играе някаква роля в това отношение.

Накрая учените подлагат 32 души на фототерапия с UVB, след което ги карат да попълнят кратък въпросник, за да проверят дали са настъпили промени в сексуалните им желания. И мъжете, и жените съобщават, че романтичната страст се е повишила, като при мъжете се наблюдава и пик на агресия.

„Страстта има две форми – емоционална и сексуална“, пишат изследователите, малко преди да обяснят, че UVB светлината изглежда задейства различни аспекти на романтичната страст при двата пола. При жените например излагането на слънчева светлина подобрява елементи от „физическата възбуда, която се отнася по-скоро до сексуалната страст и идеализацията на връзката им [с партньора]“. От друга страна, при мъжете се засилват „когнитивните измерения на страстта“, а това води до „натрапчиви мисли за партньорката им желанието да научат повече за нея.“

За да потвърдят тези ефекти, изследователите карат участниците в проучването да избягват слънчевата светлина в продължение на два дни, а накрая прекарат 25 минути на слънце. Кръвните тестове показват, че нивата на тестостерон са значително по-високи при всички хора непосредствено след излагането на слънце в сравнение с 24 часа по-рано.

Това означава, че излагането на слънчева светлина води до рязко увеличение на нивата на половите хормони и изследователите смятат, че подобно откритие би могло да прокара път за нови терапии на сексуалната дисфункция, базирани на светлината.

Източник: IFLScience