Оказва се, че все още има хора, които нямат представа защо летенето обратно на посоката на въртене на Земята не ускорява времето за полет.

Един объркан човек, който отрича, че Земята се върти, пише следното във Facebook:

„Самолет лети от изток на запад със скорост 300 мили в час... Земята се върти от запад на изток със скорост 1400 мили в час под самолета... Как така самолетът не стига до целта си с 1400 мили в час по-бързо? Нито пък обратното пътуване е по-дълго или по-кратко. Как? Отговор: Земята не се върти.“

Да, това изявление е публикувано в група на плоскоземци и, естествено, предполага един куп неверни неща за физиката.

Като начало, представете си, че можете да направите наистина голям скок във въздуха (за да опростим нещата – денят не е ветровит) на екватора, където въртенето на Земята е около 1670 километра в час (1037 мили в час). Поставяме ви и на батут и приемаме, че можете да се задържите във въздуха за около 3 секунди.

Къде очаквате да се приземите? Ако се придържате към разбирането на физиката на плоскоземците, тогава отговорът ви би трябвало да е 1,39 км западно от батута.

В техния въпрос самолетите някак си са неподвижни във въздуха, докато земята фучи под тях със скорост 1670 километра в час (1037 мили в час), или 27,83 километра в минута (17,29 мили в минута) и 0,46 километра в секунда (0,29 мили в секунда). По тяхната - поради липса на по-подходяща дума - логика, ако скочите във въздуха за общо 3 секунди, това ще ви измести на 1,39 километра (0,86 мили) на запад от мястото, където сте били преди това.

Вероятно вече сте забелязали, че светът не е пълен с деца, които излитат от батутите си и се носят във въздуха със скорост, по-висока от тази на пътническите самолети. Това не се случва. Но причината не е защото Земята не се върти, както твърдят плоскоземците.

Вие се движите заедно със Земята вследствие на инерцията си, или тенденцията обектите в движение да остават в движение по права линия с една и съща скорост, освен ако не им въздейства друга сила. Ето защо, когато скочите директно във въздуха, било то директно от земята или в камион без прозорци, се приземявате там, откъдето сте тръгнали.

За да се придвижите в друга посока ви е необходима сила, която да ви тласне в нея (например скок напред или изхвърляне на маса от самолет). Самолетите нямат магически свойства, които да ги освобождават от инерцията, и затова, когато излитат от въртящата се Земя, трябва да изразходват енергия, за да ви преместят (например) на Хаваите.

Друго недоразумение в публикацията е предположението, че нашата атмосфера е по някакъв начин статична, докато Земята се върти под нея. Това просто не е така. Докато Земята се върти, тя повлича по-голямата част от нашата атмосфера със себе си чрез силите на триене. Ако атмосферата не се влачеше заедно с нашата планета, бихте могли да използвате безумните относителни скорости на вятъра, за да намалите времето за полет, но вероятно нямаше да се занимавате с такива проблеми като „дълги полети“, когато сте блъскани постоянно от невероятно силни ветрове във всеки момент от будния си живот.

Всъщност полетът на запад (срещу въртенето на Земята) отнема малко повече време, отколкото този на изток.

„Причината за по-бързите полети, докато летите на изток, са реактивните потоци“, обяснява Simple Flying. „Казано по-просто, това са бързо течащи, тесни въздушни течения в атмосферата, които се намират на големи височини.“

Това е свързано с въртенето на Земята, както и с нагряването на атмосферата от Слънцето. Колкото по-близо сте до екватора, толкова по-бързо се върти Земята и това влияе на струйните потоци.

„Колкото по-близо сте до полюсите, толкова по-малък е пътят, който една точка изминава при ежедневното си въртене“, обяснява NASA. „На 60° северна или южна ширина трасето е само половината от разстоянието, което е на екватора, и затова точката се движи само с половината от скоростта. В този случай въздухът (или водата), който се движи от високите географски ширини към ниските, има тенденция да изостава и човек на повърхността би усетил вятър, духащ от изток. От друга страна, въздухът, който се движи от ниски към високи географски ширини, се отклонява на запад. Това също така означава, че движещият се въздух или вода се отклоняват надясно в северното полукълбо и наляво в южното.“

Така че въртенето на Земята влияе (косвено) върху времето за полет чрез въздействието си върху скоростта и посоката на вятъра. Но не можете просто да излетите със самолета във въздуха и да изчакате Земята да мине под вас; не живеем в Looney Tunes в края на краищата.

Източник: IFLScience