Много самолети, особено пътническите, са боядисани в бяло. Съществуват множество причини за това, повечето от които са свързани с комфорта, ефективността и безопасността. Но в интернет се носят и слухове, че бялата боя е и по-лека като тегло, което от своя страна позволява на изпълнителните директори да спестят някой и друг долар. Това, изглежда, не е вярно, макар че използването на бяла боя определено води до икономия на средства.

Истинските причини за бялата боя

В началото на авиацията самолетите запазват металния си цвят, като през първите десетилетия техните хромирани шасита са почти емблематични. Една подобна машина обаче се излага постоянно на цяла поредица от метеорологични явления, а металите имат дразнещата склонност да корозират. Ето защо боята (в какъвто и да е цвят) предоставя своеобразна защита на основата на самолета за по-дълъг период от време. Боядисването на цялата машина може и да е скъпо, но в дългосрочен план излиза по-евтино (особено когато става въпрос за поддръжка на самолета). Дори да оставим проблема с корозията на страна, хромираният самолет се нуждае и от полиране, нещо, което може да се пропусне напълно с боя.

Бялата боя е важна и за топлината. Когато летят над облаците през деня, самолетите са изложени на пряка слънчева светлина в продължение на много часове (както и когато просто си стоят на летището). Бялата боя поглъща по-малко топлина, което позволява поддържането на по-хладни температури във вътрешността на самолетите и отново намалява разходите в дългосрочен план. Количеството на излагане на слънчева светлина, както и взаимодействието със стихиите, също влияят по различен начин на боите. Цветните бои са склонни да избледняват с течение на времето - нещо, което не е също толкова сериозен проблем за бялата боя.

Бялата боя също така позволява по-лесно да се забележат дефекти или повреди. Пукнатини или вдлъбнатини, които не би трябвало да са там, течове на масла или други вътрешни течности очевидно са по-забележими върху бялото, отколкото върху който и да е друг цвят

Има и друга причина, която често се изтъква като причина за избора на бял цвят: това е намаляването на риска от удар на птици в самолета - нещо, което може да бъде фатално за птиците и опасно за хората на борда. Проучване в Human-Wildlife Interactions успява да покаже, че по-светъл (бял) фюзелаж, както при слънчево, така и при частично облачно небе, ще има по-голям контраст, отколкото по-син. При все това изследователите заявяват, че работата им не е окончателна и изисква допълнителни тестове.

Очевидната фалшива причина за бялата боя

В интернет обаче можете да се натъкнете на твърдението, че бялата боя всъщност тежи по-малко от която и да е друга (особено от черната). Едва ли не ако целият самолет се боядиса в черно, теглото на машината ще се увеличи с няколко пътници. За да проверят дали това действително е така, IFLScience преглеждат множество специализирани форуми, където мненията, разбира се, са противоречиви. Оказва се, че е и пълно с хора, които претеглят един и същ обем на купени от магазина бои от титанов оксид и други цветни бои, за да покажат, че бялата всъщност е по-тежка.

Възможно ли е авиационната боя да е по-различна? IFLScience осъществява контакт и с водещ производител на бои, но не получава отговор, тъй като се оказва, че информацията е поверителна.

И все пак объркването, че бялата боя е по-лека, вероятно произхожда от боядисването на самолета като цяло. Тези машини са гигантски и боята принципно може да добави няколкостотин килограма към теглото им (т.е. колкото приблизително 8 души). Малко по малко обаче този факт започва да се свързва основно с тъмните, а не с всички бои като цяло.

Източник: IFLScience