Стратосферата е вторият слой на земната атмосфера, който се простира на височина до 50 км. Той е сравнително спокоен - но през него е възможно да се чуят слаби звуци, идващи от тропосферата, частта, която обитаваме. Но не всички засечени от нас звуци имат ясен произход.

Учените използват микробарометри, прикрепени към балони с горещ въздух, които летят благодарение на пасивна слънчева енергия, за да наблюдават звуците. Тези инструменти могат да измерват малки промени в налягането. Принципно са предназначени за наблюдение на вулкани, но сега могат да се използват за откриване на звуци, които са по-ниски от онези, които човешкото ухо може да възприеме.

Източниците на стратосферни звуци са проследени до природни събития като гръмотевични бури и сблъсъци между океански вълни. Човешките дейности също могат да бъдат регистрирани, като например вятърни турбини или експлозии. Още по-особено е звученето, което засега няма обяснение.

"[В стратосферата] се наблюдават мистериозни инфразвукови сигнали, които се появяват няколко пъти на час при някои полети, но източникът им е напълно неизвестен", казва в изявление ръководителят на изследването Даниел Боуман от Националните лаборатории Сандия.

Впечатляващо е, че въпреки че открива нещо мистериозно в стратосферата, това изследване използва много проста инсталация. Балоните са изработени от материали, които се продават от лесно достъпни и евтини материали. Тъй като тези балони и инструменти изминават стотици километри, те могат да кацнат на труднодостъпни места - освен ако американските военновъздушни сили не ги свалят преди това.

"На практика нашите представляват гигантски найлонови торбички с малко въглен на прах от вътрешната страна, чрез който придобиват по-тъмен цвят. Изработваме ги с помощта на найлони за боядисване от железарията, тиксо за опаковане на пратки и въглен на прах от магазините за пиротехнически материали.  Когато слънцето огрява тъмните балони, въздухът в тях се нагрява и те стават плаваеми. Тази пасивна слънчева енергия е достатъчна, за да издигне балоните от повърхността до над 20 км в небето“, обяснява Боумън. "Всеки балон се нуждае само от материали на стойност около 50 долара и може да бъде построен на баскетболно игрище."

Изучаването на стратосферата е много важно. Именно там се намира озоновият слой, който предпазва живота на Земята от най-опасната ултравиолетова светлина от Слънцето. Хората влияят и на тази част от атмосферата отвъд озоновия слой и известната му дупка: парниковите газове свиват стратосферата.

Резултатите от изследването на стратосферните звуци, включително неидентифицирания, бяха представени на 184-ата среща на Акустичното общество на Америка.

Източник: IFLScience