Някога над света са властвали същества, които са били много по-големи от нас. Те са били истински праисторически гиганти. Но дори днес природата може да ни изненада със своите огромни творения.

Например...

Gallery
Секвоя

Секвоята е истински гигант сред дърветата – достига до 145 м височина и обиколка при основата на стъблото до 15 м. Пет от десетте най-големи дървета по обем на планетата се намират в "Гигантската гора" - Национален парк на Секвоята, САЩ. Най-голямото дърво в света – “Генерал Шърман”, е с размери 11,1 м в диаметър. Неговият обем е 1487 кубически метра. Това, което виждате на снимката, е "Президентът" - третата най-голяма секвоя в света.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Амфицелия

Това е най-голямото животно, живяло някога на Земята. Тези тревоядни динозаври са живели преди  145-161 млн. години. Един прешлен на амфицелия е с дължина 2,5 метра. На снимката виждате реалистичен модел на съществото в парк в Испания.

Снимка: Alex Tihonovs / Shutterstock.com

Gallery
Титанобоа

Титанобоа (Titanoboa cerrejonensis) е изчезнал вид змия, единствен от рода Титанобои (Titanoboa). Живяла е преди около 60-58 млн. години по времето на палеоцена, около 10 млн. години след изчезването на динозаврите.

Това е най-голямата, най-дългата и най-тежката змия, откривана някога. Чрез сравняване на размера и формата на нейните гръбначни прешлени с тези на най-големите змии в днешно време, специалистите изчисляват, че гигантската боа е достигала максимална дължина от 12-15 м и тегло около 1135 кг.

Илюстрация: Shutterstock

Gallery
Джакфрут

Джакфрут (индийско хлебно дърво) е най-големият ядивен плод, растящ на дърво. Заради отличните си хранителни качества и ниската цена в Индия е наричан „хлябът на бедните”. Той може да достигне 34 кг и големина колкото човешка глава. Две-три дървета могат да изхранват цяло семейство в продължение на няколко години. 

Снимка: Shutterstock

Gallery
Райската пещера

Една от пещерите в националния парк „Фонг Нха-Ке Банг“ във Виетнам се смята за най-голямата и най-красивата в света. Най-голямата зала в нея е над 5 км дълга, 200 м висока и 150 м широка.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Рафлезия арнолди

Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii) е вид паразитно и хищно растение от род Рафлезия. Известно е с това, че формира най-големия единичен цвят на планетата. Разпространено е в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео. Диаметърът на цвета на рафлезия достига до над 1 метър, а теглото му — 10 — 15 кг.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Гигантски ирландски лос

Известен е като ирландски лос или гигантски елен, нo както и да го наричаме, това огромно и грациозно създание от Ледената епоха е най-големият съществувал на планетата ни елен. На ръст около 2.1 метра при раменете, той е носил огромни, разклонени рога, достигащи до 3.65 метра разстояние между върховете им! Те са били изключително тежки – до 40 кг.

Илюстрация: Shutterstock

Gallery
Медената гъба

Когато става дума за най-големите организми на Земята, вероятно се сещате за синия кит. В края на краищата – тези гигантски същества достигат 30 метра дължина и тежат до 180 тона. С други думи – вероятно са по-големи дори и от най-внушителните динозаври. Оказва се обаче, че световният рекорд за най-голям жив организъм на Земята принадлежи на нещо не чак толкова впечатляващо на външен вид. По отношение на размера си обаче този вид слага синия кит буквално в джоба си. И това са… гъбите, пише iflscience.

По-специално – става дума за т.нар. медена гъба, родственик на пънчушката, която живее в Сините планини на Орегон. Този впечатляващ организъм окупира внушителните 2400 акра почва – площ, голяма колкото 1665 футболни стадиона.

Гъбата е част от вида Armillaria. Тези паразитни организми колонизират и убиват най-различни дървета и дървесни растения. Това им е спечелило прякора „кошмарът на градинарите“. Някои видове обаче не са чак толкова вредни, колкото други. 

Снимка: Shutterstock

Gallery
Merostomes

Това са били най-големите (известни на човечеството) членестоноги. Достигали са до 2,5 м дължина и са живели преди  248-510 млн. години.

Илюстрация: Shutterstock

Gallery
Големият бариерен риф

Големият бариерен риф може да се види с просто око от Космоса и е най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми. Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Рифът поддържа голямо биоразнообразие и е включен в Списъка на световното наследство през 1981 година. Си Ен Ен го обявява за едно от Седемте природни чудеса на света, а Куинсландският национален тръст го определя като емблема на щата Куинсланд. Съставен е от над 2900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия в ивица с дължина 2300 км и площ около 344 400 км².

Снимка: Shutterstock

Gallery
Гигантска късомуцунеста мечка

Късомуцунестата мечка (Arctodus simus) е гигантска мечка, живяла преди 10 000 години. Тя е била по-голяма от съвременната мечка гризли. Хранила се е с мърша, защото ѝ е било трудно да убива плячката си.

Ако се съди по намерените скелети днес, височината на арктодуса е от 1,5 до 1,8 м, а изправена достига 3,5 м. Тежи 600 кг, а най-големите екземпляри достигат 1136 кг. Има силно изразен полов диморфизъм.

Илюстрация: Shutterstock

Gallery
Гигантопитек

Гигантопитекът е бил най-голямата маймуна въобще. Живяла е преди около 1 млн. години. Трудно е да се направят каквито и да било сигурни заключения на базата на археологическите разкопки до момента. Смята се обаче, че е бил 4 м висок, тежал е 550 кг и се е хранил предимно с бамбук.

Снимка: Jaroslav Moravcik / Shutterstock.com

Gallery
Quetzalcoatlus

Този вид е живял преди 66-68 млн. години. Бил е най-големият птерозавър и най-голямото летящо животно в историята на Земята. Размахът на крилете му е бил 12-15 м. Хранил се е с малки сухоземни животни.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Син кит

Синият кит е най-големият кит, най-голямото съвременно животно и може би най-голямото от всички животни, живели някога на Земята. Дължината му е 33 метра, а теглото му надвишава 200 тона. Може да изяде до 40 милиона малки ракообразни на денонощие.

Снимка: Shutterstock