Не трябва да си имате вземане-даване с гневна гъска. Не случайно в някои части на света тези едри птици изпълняват ролята на пазачи на домове и ферми. От далече може и да не ви се струват особено опасни, но почакайте да видите зъбите им отблизо и бързо ще промените мнението си.

Всъщност зъби ли са това в действителност? Какво представляват тези бодливи аксесоари, разположени и върху самия език, от какво са създадени и какво еволюционно предимство носят?

Имат ли гъските зъби?

Макар и привидно тези бодливи шипове да приличат и да функционират като зъби, те не попадат под тази категория заради материала, от който са изградени.

„Колкото и странно да изглежда, гъските не разполагат със зъби в стандартния смисъл на думата – казва Ванеса Амарал-Роджърс от RSPB пред IFLScience. – Зъбите са изградени от емайл, а тези структури, наподобяващи шипове – от хрущяли, известни като томия.“

Т.нар. зъби на гъската са подредени по краищата на езика и работят в тандем с човката при срязването на различни неща. Някои гъски дори имат шипове в задната част на езика – благодарение на тях храната, която се опитват да погълнат, не може да бъде повърната.

„Назъбените издатини са част от човката и езика, но изпълняват функцията на стандартните зъби – казва Амарал-Роджърс. – Освен това са много остри.“

За какво служат?

Хрущялът по езика и човката може и да не представлява зъб в пълния смисъл на думата, но изпълнява същата роля.

„Гъските ядат най-различна твърда храна – продължава Амарал-Роджърс. – Чрез томията по човките и езика те откъсват и издърпват корени, стебла, треви и водни растения от земята. „Зъбите“ по езика зграбчват здраво и по-малките бозайници и насекоми.“

Други видове имат ли зъби като тези на гъската?

Накратко – да. При много други птици „морфологията на езика се е развила в резултат от конвергентна еволюция и е свързана с хранителните навици на вида. Патиците, гъските и лебедите имат сходни хрущяли, които им позволяват да задържат и разкъсват растителността.“ Томията при другите видове обаче е малко по-различна. Така например някои птици, които се хранят с риба, имат шипове, които покриват целия им език.

Източник: IFLScience