Всички сме чували за смърт от шоколад, но можем ли да се споминем от предозиране със соев сос? Да, звучи като странна съдба, но всъщност това е не само възможно, но и изненадващо лесно.

Когато става въпрос за универсални храни, няма много такива, които да се доближават до скромната соя. Без това миниатюрно бобово растение нямаше да имаме тофу или соево мляко; нямаше да имаме мисо, натто и темпе; нямаше да имаме нито половината от вегетарианските и веганските продукти, които са по рафтовете на супермаркетите, нито половината от невегетарианските продукти; и, разбира се, нямаше да можем да ядем самата соя.

Също така ще трябва да се откажем от соевия сос – изключително вкусната солена подправка, която е създадена за първи път преди повече от две хилядолетия и оттогава е завладяла почти целия свят. Подобно на зърната, на които е дал името си, този сос е безумно разнообразен: може да се добавя директно в рецепти като съставка; да се добавя върху ориз, юфка или суши; на някои места дори е вкус на сладолед.

Но ако нищо от това не ви допада, винаги можете да го изпиете директно и да изпаднете в кома.

Ако имате късмет, разбира се.

Соевият сос е изненадващо смъртоносен за подправка, която почти сигурно имате в кухненските си шкафове в момента: има много, много съобщения за хора, които са предозирали с наситени солни разтвори, и всъщност в родната му Източна Азия не са рядкост случаите, в които хора умират от самоубийство със соев сос.

Причината, поради която соевият сос е толкова токсичен, е почти същата, поради която е и толкова вкусен: безумното съдържание на сол. Само една супена лъжица от него съдържа повече от една трета от препоръчителния дневен прием на натрий, така че е лесно да си набавите нездравословна доза само от твърде ентусиазираното подправяне на рамен.

Прекалите ли със соевия сос, можете лесно да си докарате сериозни неприятности. Да вземем за пример един 19-годишен мъж, който през 2013 г. изпива около 750 милилитра от соса и в крайна сметка изпада в кома в спешното отделение.

"Той не реагира на нито един от стимулите, които му дадохме", казва по онова време пред NBC лекарят Дейвид Карлбърг, който лекува пострадалия от соев сос в Медицинския център на Университета на Вирджиния в Шарлотсвил.

"Имаше известен клонус, който е просто повишен рефлекс", обяснява Карлбърг. "По принцип нервната му система не работеше много добре."

Прекалено многото сол в кръвта причинява състояние, наречено хипернатриемия, при което водата се извежда от тъканите на тялото в опит да се изравни нивото на солта в тях и в кръвта. Това е много опасно: не само може да причини фатални натрупвания на течности на места като белите дробове, но и тъй като водата напуска мозъка, органът може да се свие и да кърви, причинявайки неврологични симптоми като припадъци и безсъзнание.

За късмет на пациента, той е бил отведен в спешното отделение и е бил лекуван доста бързо - в рамките на четири часа след изпиването на подправката, е бил захранван с 6 литра сладка течност чрез интравенозно вливане в опит да се намали нивото на натрия. Действието е бързо: след като пациентът изпива повече от 4 литра за един час, нивата на натрий се нормализират - въпреки че минават още три дни, преди да дойде в съзнание и психическото му състояние да се нормализира.

По някакъв начин този пациент се измъкнал невредим от преживяното - въпреки че в доклада за случая се отбелязва, че нивото на натрий в кръвта му, измерено в медицинския център, е било най-високото, наблюдавано някога при възрастен човек, който не е починал или не е претърпял трайни неврологични увреждания поради това. На теория не би трябвало да има такъв късмет: фатална доза натрий може да се получи при нива от 0,5 до 1 грам сол на килограм телесно тегло, което е по-малко от половината от количеството, погълнато от него при тази провалена колежанска авантюра.

Така че следващия път, когато ви се прииска да добавите малко повече соев сос, отколкото предлага рецептата, към купата с юфка, помнете: не прекалявайте. Това може да е вкусно допълнение към ястието ви - или дори към десерта ви - но вероятно не си заслужава да отидете до спешното отделение.

Източник: IFLScience