Обикновено свързваме черния пипер, солта и лимона с пикантен дресинг за салата. Те обаче може да се използват и за много други цели. Комбинирани или взети поотделно, и трите съставки лекуват различни болежки.

Комбинацията от лимон, черен пипер и сол

В традиционната медицина лимоновият сок се използва като диуретично средство, като лосион, като тоник и за жабурене. Солта пък е незаменима за организма – подобно на водата и кислорода, - но ако се прекали с нея, натоварва сърцето. Ето защо е по-добре да се употребява хималайска, вместо обикновена готварска сол. Черният пипер също от край време се прилага в народната медицина, затова не е изненадващо, че тази тройна комбинация помага за облекчаване на следните страдания:

1. Гърлобол

Ще се отървете от болките в гърлото, като смесите 1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон, половин чаена лъжичка черен пипер и една чаена лъжичка сол и разбъркате в чаша топла вода. Правете гаргара с така получената течност.

2. Камъни в жлъчката

Втвърдените остатъци от храносмилателни сокове, които се отлагат в жлъчния мехур, се наричат камъни. Тези жлъчни камъни могат да причинят болка и дискомфорт и да възпрепятстват правилното храносмилане. За да се придвижат, разбият и изхвърлят камъните, пийте смес от три части зехтин, 1 част лимонов сок и 1 част черен пипер.

3. Афти

Ако имате проблеми със здравето, причината може да са афти в устата. Болезнените мехурчета ще изчезнат бързо, ако  три пъти дневно да изплаквате устната кухина с 1 супена лъжица хималайска сол, разтворена в чаша топла вода.

4. Отслабване

Искате да свалите няколко килограма, за да се напъхате по-лесно в новите си джинси? Тогава изпробвайте следната рецепта: Разбъркайте в чаша вода ¼ чаена лъжичка млян черен пипер, 2 супени лъжици сок от лимон и 1 супена лъжица мед. Пийте всяка сутрин на гладно тази смес и ще отслабнете за нула време!

5. Гадене и прилошаване

Стомашното неразположение бързо може да се облекчи с черен пипер, а лимонът прекратява гаденето. Смесете 1 супена лъжица лимонов сок с 1 чаена лъжичка черен пипер и разбъркайте в голяма чаша топла вода. Пийте течността бавно на малки глътки.

6. Настинки и грип

Лимонът може да сътвори истински чудеса при настинка или грип. Изстискайте сока на половин лимон в голяма чаша вряла вода, като пуснете вътре и кората. Оставете течността да престои десет минути. Извадете кората и пийте сместа всеки ден, докато се почувствате по-добре.