Джинджифилът – шест ползи за здравето

11 март 2019 г., 13:00
966

Shutterstock

Освен че е сред най-често използваните, джинджифилът е и една от най-полезните подправки на света. Той произхожда от Азия, а по-късно е пренесен в Африка и Южна Америка. Още през Средновековието в Европа полудяват по него. Заради многобройните си положителни ефекти върху организма той си спечелва огромна популярност в западния свят. Дебелият и чепат корен на джинджифила служи не само за овкусяване на различни ястия и приготовление на топли напитки, но помага и срещу редица физически неразположения.

Срещу мигрена

Мигрената е едно от най-често срещаните страдания в световен мащаб. Както определени хранителни продукти могат да предизвикат пристъпите й, така други са в състояние да я облекчат. Към последните спада джинджифилът. Едно бразилско изследване показва, че 400 милиграма джинджифилов екстракт намалява мигренозната болка и блокира повдигането.

Помощ при диети за отслабване

Въздействието на джинджифила върху храносмилането може да послужи като опора на диетите за отслабване. Той предотвратява пристъпите на глад и поддържа кръвната захар в норма. Според едно иранско изследване, публикувано през 2015 година в местно медицинско списание, съществува връзка между джинджифила и диабет тип 2. Връзката била демонстрирана въз основа на 41 подопитни лица, които в продължение на 12 седмици приемали всеки ден по 2 грама джинджифил на прах, респ. плацебо. Освен това малко джинджифил сутрин потиска апетита и така допринася за отслабването.

Срещу гадене при бременност

Много бременни жени се кълнат в качествата на джинджифила за облекчаване на гаденето. Дали под формата на прах, капсули, пресен корен или чай, джинджифилът е отличен лек срещу гадене по време на бременност.

Болкоуспокояващ ефект

Жълтата грудка с остър парлив вкус има болкоуспокояващо действие. Джинджифилът облекчава болките при ревматизъм, артроза и мигрена, смекчава кашлицата и менструалните спазми.

При настинки

Въпреки че не вирее у нас, джинджифилът подлежи на отглеждане в домашни условия. Той притежава антибактериални свойства и помага за отпушване на носа при хрема. Затова се смята за чудесно средство против настинки и грип. Най-добре е чудодейната грудка да се потопи необелена в гореща вода, защото повечето витамини се крият под кората.

Употреба като афродизиак

Не на последно място вълшебният корен е изпитан афродизиак. Той засилва либидото, като повишава чувствителността и подобрява кръвообращението.

Цветелина Велчева по материали от Supermed

Коментари