Храната не е само "гориво" за организма, а и удоволствие! Едно идеално подправено ястие може да се превърне в звезда на вечерта или дори на цялата седмица. Не е лесно да се постигне това ниво, най-вече от хоби готвачите, които тепърва усвояват кулинарното изкуство. Месото като че ли е едно от най-трудните за овкусяване блюда, но със следните предложения бързо ще откриете, че независимо от опита си можете да го приготвите по невероятно вкусен начин. Експериментирането в кухнята е ключът към това да установите какво харесвате, а онова, за което досега сте вярвали, че подхожда най-вече на говеждото, може изобщо да не е в нашия списък. Указание: солта не присъства в нито една от долуизброените категории, тъй като тя се използва еднакво за отделните видове месо в зависимост от предпочитанията. Имайте предвид, че солта разгражда протеините в месото и по този начин изсмуква соковете му. Освен това някои хора имат ограничения и не бива да добавят сол. Затова тук става дума изключително само за вкуса на билките и подправките.  

    Говеждо месо – босилек, дафинов лист, черен пипер, лют червен пипер, кимион, къри, горчица на прах, чесън, зелен пипер, лук, риган, розмарин, градински чай, мащерка.

    Риба -> дафинов лист, лют червен пипер, къри, семена от целина, копър, резене, майоран, мента, горчица, лук, червен пипер, шафран, градински чай, сусамово семе, естрагон, куркума, кора от лимон.

  Агнешко месо -> босилек, канела, кимион, къри, чесън, майоран, мента, лук, риган, розмарин, градински чай, чубрица, сусам, мащерка. 

  Птиче месо -> босилек, дафинов лист, кориандър, канела, къри, чесън, индийско орехче,  майоран, мента, лук, червен пипер, магданоз, розмарин, градински чай, шафран, чубрица, естрагон, мащерка.

  Свинско месо -> бахар, ким, семена от целина, карамфил, кориандър, резене, джинджифил, хвойна, горчица, червен пипер, градински чай, чубрица.

  Телешко месо -> дафинов лист, черен пипер, къри, копър, джинджифил, кора от лимон, майоран, мента, риган, червен пипер, магданоз, шафран, градински чай, естрагон.

Други животински продукти:

Яйца -> босилек, див лук, къри, горчица, зелен или червен пипер, лук, магданоз, естрагон.

Сирене -> див лук, индийско орехче, риган, червен пипер, градински чай, естрагон, мащерка.

Чудесното на това да знаете на кой вид месо какво подхожда е, че можете да си приготвяте собствени смеси от подправки, за да мариновате или натривате с тях месото. Тези билки и подправки могат да се съчетават така, че да отговарят на индивидуалния вкус на всеки. Както при всичко, което готвите, и тук е важно да опитвате. Сами преценете кога творението ви задоволява най-пълно вкусовите ви рецептори и продължете да готвите. Нека подчертаем още веднъж, че предложените от нас подправки са само въпрос на мнение. Ако ви хареса нещо, което не е споменато тук, спокойно може да го изпробвате.