Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка, част от които присъстват на празничната трапеза, повишават нивата на "добрия холестерол" в кръвта, пише на сайта си Лондонската медицинска лаборатория. 

Авторите на публикацията напомнят, че т. нар. "добър холестерол" се пренася в кръвта от липопротеините с висока плътност (HDL). Те транспортират неизползвания от организма холестерол в черния дроб, където той се преработва до жлъчни киселини. 

"Лошият холестерол" се пренася от липопротеините с ниска плътност (LDL), които могат да образуват атеросклеротични плаки, стесняващи лумена на кръвоносните съдове. Това увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, пише БТА. Специалистите обясняват, че мазната риба, пилешките гърди и пуешкото месо, които са богати на ниацин, известен и като витамин B3, могат да повишат нивата на HDL в кръвта.

Според експертите полезни са и храните с високо съдържание на антиоксиданти - вещества, които предпазват клетките от увреждане от окисление. Сред тях са цвекло, червено и бяло зеле, спанак.

Друга здравословна храна, която помага за подобряване на липидния профил в кръвта, са печените картофи. Те са богати на антиоксиданти и витамини В и С, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма.