Вегетарианците, пескатарианците и веганите вероятно са изложени на по-висок риск от фрактури, сочи мащабно и продължително изследване, публикувано в BMC Medicine.

Проучването, включващо приблизително 55 000 души с различни хранителни режими, открива, че при рибните и вегетарианските диети се наблюдава малък, но значителен риск от фрактури на костите, докато веганството излага хората на 43 процента по-висок риск от счупвания.

„Това е първото по рода си мащабно проучване на група на диета с общи и с множество специфични места на фрактури при вегетарианци и вегани, а констатациите предполагат, че здравето на костите при веганите изисква допълнителни изследвания“, казва д-р Тами Тонг, водещ автор на проучването и хранителен епидемиолог към катедрата за обществено здраве „Нюфийлд“ на Оксфордския университет.

Изследването, което започва да набира хора през 1993-та, проследява 29 380 ядящи месо, 8037 пескатарианци (т.е. такива, които се хранят с риба, но не и с месо), 15 499 вегетарианци и  982 вегани. В рамките на периода на проучването са регистрирани общо 3931 фрактури. При хората, които не са консумирали месо, се е наблюдавало по-висок риск от тазобедрени фрактури, както и такива на краката, ръцете, глезените, ребрата и други основни места по тялото.

Проучването подкрепя резултатите от предишни изследвания, според които по-ниският прием на протеин и калций води както до по-лошо здравословно състояние на костите, така и до по-нисък индекс на телесната маса. Въпреки че авторите отбелязват, че не съществуват достатъчно доказателства, които да посочат защо тези диети увеличават риска от фрактури, когато са отчетени разликите в тези фактори, рискът от фрактури на костите е частично намален.

Въпреки това, когато се вземат предвид дори и тези фактори, хората, които не ядат месо, са изложени на 1,3 пъти по-висок риск от фрактури на костите.

„Предишни изследвания показват, че ниският индекс на телесната маса се асоциира с по-висок риск от тазобедрени фрактури, а ниският прием на калций и протеин вредят на здравето на костите. Това проучване показва, че веганите, които като цяло имат по-нисък индекс на телесната маса, както и по-нисък прием на калций и протеин в сравнение с месоядците, са изложени на по-висок риск от фрактури на няколко места по тялото“, допълва д-р Тонг.

Важно е да отбележим, че на този етап новото проучване установява единствено връзка между хранителните режими и риска от фрактури. Нужни са повече изследвания, които да установят защо този риск реално е по-висок. Също така трябва да се има предвид, че броят на веганите е бил значително по-малък, както и фактът, че допълнителният прием на калций и други питателни вещества не е отчетен. Според някои изследователи разликата се дължи на начина, по който калцият се абсорбира – различни фактори могат да повлияят на приема на калций, включително нива на витамин D, а те варират при различните диети.

Източник: IFLScience