Известно е, че за депресията може да има и физиологични причини, като например хормонални нарушения в резултат на противозачатъчни. Но може ли неправилното хранене да навреди трайно на психиката? Американски учени са провели допитване, което установило известна връзка между веган или вегетарианския начин на живот и податливостта на депресии. Трябва ли отново за започнем да ядем месо, за да възстановим душевното си равновесие?  

Как се отразява храненето на психиката

Връзките между всекидневния избор на храна и отражението върху психиката не са изследвани достатъчно. Екип невролози от Националния институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на САЩ и медици от Университета на Западна Англия в Бристол си поставили за цел да разберат дали въздържанието от месо благоприятства депресиите. Те анкетирали 10 000 мъже, от които само 311 се хранели вегетариански, а 39 били вегани. (Учените допускали, че резултатите се отнасят и за жените.) Всички участници трябвало да отговарят на въпроси за душевното си здраве. Били взети под внимание и други техни навици, като консумация на алкохол, пушене, професия и интимен живот. На учените веднага направило впечатление, че вегетарианците и веганите били по-предразположени към депресии от месоядните. Степента на депресиите била право пропорционална на периода, в който се въздържали от месо. Било твърде вероятно този резултат да се дължи на липсата на витамин В12, който в използваема форма от природата се съдържа изключително в животинските продукти. За известно време организмът може да го получава от запасите си, но след няколко години те се изчерпват.

Вината може да е в липсата на витамин В12 или желязо

Витамин В12 е от изключително значение за тялото, тъй като предпазва невроналните връзки в мозъка и синтезира серотонин и допамин в нервната система. Казано по-просто, хората се нуждаят от този витамин, за да бъде мозъкът им гъвкав. Недостигът му може да се изразява в постоянна умора, слаба концентрация, апатия, а също и психози. Над половината от анкетираните вегани, както и една десета от вегетарианците действително страдали от липса на В12. Наред с този незаменим витамин констатациите на учените вероятно били свързани и с недостиг на желязо, понеже този минерал отговаря за образуването на хормоните на щастието серотонин и допамин. Ако вегетарианското хранене не е съобразено с прием на желязо и В12 от растителни източници или хранителни добавки, бързо може да настъпи дефицит.

А може би именно депресираните хора се хранят вегетариански?

Но наистина ли по-високият брой депресии се дължи на растителната храна? Учените не са напълно сигурни. Те смятат, че би могло и да е обратното, а именно – склонните към депресия да избягват месото. Възможно е хората, фокусирани върху храненето си, просто да са по-чувствителни и разсъдливи и по-принцип да имат лабилна психика.

Въз основа на неясните резултати и по-скоро малкия брой анкетирани вегетарианци и вегани учените се въздържат от съвета непременно да се яде животинска храна. Все пак било важно да се предотвратят евентуалните липси на витамин В12 и желязо чрез хранителни добавки, обогатени продукти и балансирано хранене. Освен това онези, които от дълги години не ядат месо, би трябвало редовно да си изследват кръвта.