Хората избират да станат вегетарианци по различни причини. Някои го правят заради здравословни проблеми, други – заради етични причини. Въпреки че вегетарианската диета има много предимства, внезапният и пълен отказ от месо може да доведе до редица нежелани странични ефекти. Това е много стресиращо за организма и може да доведе до следните нежелани реакции:

1. Проблеми с кожата

Ако си мечтаете да имате идеалната кожа, то тогава внезапният отказ от месо може би не е най-доброто решение. Червеното месо е богато на аминокиселини, които са от съществено значение за производството на колаген. Лишаването от тези полезни вещества може да бъде причина кожата ви да изглежда бледа. Месото съдържа също цинк и дори ако вегетарианците консумират достатъчно бобови  и зърнени култури, които са също богати на цинк, някои компоненти в тях не могат да бъдат добре обработени от организма. Недостатъчното количество цинк може да се отрази негативно на кожата ви, включително да причини акне.

2. Може да се увеличи апетитът към дребни закуски

Месото е сред основните източници на протеин и ако изведнъж отпадне от менюто ви, отговорът на организма може да бъде включване в режим на оцеляване. Това може да означава повишен апетит към дребни похапвания по никое време, закусчици и други. Организмът ви трябва да се приспособи към тази внезапна промяна и затова, ако решите да ставате вегетарианец или веган, осигурете си здравословни чести похапвания като ядки и плодове, вместо да посягате към пакета с чипс.

3. Честа смяна в настроенията

Когато започвате нова диета, в началото може да е доста напрегнато – като влакче на ужасите. Всичко, което ядете, дава отражение върху нивата на стреса в организма, защото микросредата в стомаха освобождава невротрансмитерите, които се свързват с мозъка. Въпреки че този неприятен страничен ефект е временен и ще отмине, щом организмът се приспособи към промените, някои вегетарианци и вегани е възможно да станат по-нервни и раздразнителни.

4. По-обилен косопад

Въпреки че има редица източници на цинк като бобови растения, ядки и семена, протеинът е този, който помага цинкът да се абсорбира най-добре от организма. Ето защо вегетарианците и веганите рискуват да не приемат достатъчно от това полезно хранително вещество. Когато редовно не приемате достатъчно цинк, е възможно да забележите засилен косопад, при това в дългосрочен план. Ако все пак сте решили да се откажете от месото, уверете се, че приемате поне 50 процента повече цинк от препоръчаното дневно количество.

5. Болки в стомаха

Докато консумацията на зеленчуци определено ще направи червата ви щастливи, то внезапното превключване от много месо на никакво месо може да наруши естествената бактериална среда на стомаха. Когато драстично променяте менюто си, е възможно да изпитате стомашни болки и неразположение.

Brightside