Живовлякът е широко разпространено растение, което се използва в народната медицина от векове. То е предпочитано и ценено заради различни предимства – лечебните му свойства например са забележителни. Поради тази причина може да намери място в много рецепти за подобряване на здравето.

Ето няколко причини защо живовлякът е полезен, както и няколко рецепти за използването му:

Полезни свойства на живовляка:

1. Противовъзпалително действие

Живовлякът съдържа съединения, които могат да намалят възпалението, което го прави полезен при лечение на рани, ухапвания от насекоми и кожни раздразнения.

2. За заздравяване на рани

Стимулира клетъчния растеж при леки рани и натъртвания. Можете да използвате пресни листа, измити и попарени с гореща вода, като превръзка за рани например. Също така може да наложите памук, напоен с чай от живовляк, върху нараняването.

3. Антимикробно действие

Изследвания показват, че живовлякът има антимикробно действие, което помага при борбата с бактерии и гъбички.

4. Подпомага храносмилането

Живовлякът може да облекчи симптомите на запек и диария, благодарение на високото си съдържание на фибри. Затова има своето заслужено място в повечето диети.

5. Облекчава дихателните проблеми

Използва се за облекчаване на симптомите на респираторни заболявания като астма, бронхит и кашлица. Тъй като билката има и антисептични свойства, тя може да се използва като лек при възпалено гърло и кашлица. В този случай чаят от живовляк е незаменим помощник.

БОНУС

Рецепти с живовляк за здраве:

Ето как да си приготвите чай от живовляк:

Съставки: 1-2 супени лъжици сушени листа от живовляк,

250 мл вряла вода.

Приготвяне: залейте листата с врялата вода и оставете да престои покрито за около 10 минути. Прецедете и пийте.

Ползи: Помага при проблеми с дихателната система и подобрява храносмилането. Помага при болки в гърлото. Успокоява нервната система.

Ето как да си приготвите мехлем от живовляк за рани:

Съставки: свежи листа от живовляк, малко вода.

Приготвяне: намачкайте листата с малко вода, докато се образува паста/каша. Нанесете върху засегнатата област и покрийте с превръзка.

Ползи: Спомага за бързото заздравяване на рани и намалява възпалението.

Как да си приготвим сироп от живовляк за кашлица:

Съставки: Свежи листа от живовляк, захар или мед.

Приготвяне: Нарежете листата на малки парчета и ги сложете в буркан, като редувате слоеве от листа и захар или мед. Оставете сместа да престои на тъмно място за няколко дни, докато се образува сироп. Прецедете и съхранявайте в хладилник.

Ползи: Облекчава кашлицата и подпомага изхвърлянето на храчки при респираторни заболявания.

Имайте предвид, че живовлякът е билка и е препоръчително да се консултирате със специалист, преди да го включите в менюто си.